LHL-sykehuset Gardermoen

Hopp direkte til innhold

Redusert tilbud

Som følge av koronaviruset har vi endringer i vårt tilbud.

Åpent:

  • Invasiv kardiologi
  • Poliklinikk hjerte- og lunge. Vi har både telefon-, video- og fysiske konsultasjoner. Du kan få time privat og via forsikring.
  • Infeksjonsavdeling (etter avtale med Helse Sør-Øst). Denne er isolert fra resten av sykehusdriften.

Pårørende har ikke anledning til å være med inn på sykehuset (med unntak av nødvendige ledsagere).

Har du time hos oss og er usikker på om du skal møte – ring oss på 67 02 30 00

Se også LHL stenger midlertidig vårt rehabiliteringstilbud

Viktig melding
Mage og tarm

Utposninger i tykktarmen Divertikulose

Divertikulose er navnet på en vanlig tilstand der det forekommer én eller flere utposninger i tykktarmen.

Kjøp privat fra
4 340,-
Prisen inkluderer konsultasjon og undersøkelse.
Ansvarlig lege:
Robin Gaupset
  • Ventetid: Kort ventetid

Slimhinnen på tarmens innside er beskyttet av både langsgående og sirkulære muskellag, men tarmens muskler kan ha små svakheter som over tid kan tillate at slimhinnen bukter seg litt ut fra tarmens hulrom. Slike utposninger kalles divertikler, og er en helt godartet tilstand uten noen sammenheng med kreft. Utposningene er sjeldent over 1 cm i størrelse, og det er stort sett den siste delen av tykktarmen som involveres, selv om man kan finne divertikler i hele tarmen.

Divertikulose er vanligere i vesten, og har sammenheng med arvmateriale og muligens kosthold. Kosthold som er rikt på fiber, råkost og ubehandlet mat har i noen studier vist å redusere forekomst av divertikulose, selv om ikke alle er helt enige om dette.

Tilstanden er litt vanligere hos menn, og forekomsten øker med alder. I 60-årsalderen finner vi divertikulose hos omtrent halvparten av pasientene.

Tilstanden er vanligvis helt ufarlig. Det er aldri påvist noen sammenheng mellom divertikulose og tykktarmskreft.

Symptomer

Vanligvis er det ingen symptomer på divertikulose. Dersom det forekommer svært mange divertikler, er noen ganger også tarmmusklene tykke og stive, og fordøyelsesfunksjonen til denne delen av tarmen kan bli nedsatt. Avføringen kan da bli treg og tynn.

Det kan hjelpe med kostholdsendringer, avføringsmidler og i svært spesielle tilfeller operasjon, hvor denne delen av tarmen opereres bort.

Kort beskrivelse

Divertiklene kan bli betente, men for de aller fleste er dette en kortvarig betennelse som ikke trenger antibiotikabehandling. Betente divertikler kalles divertikulitt og kjennetegnes av en vedvarende smerte i nedre venstre side av magen, spesielt hvis du hoster eller beveger deg, ledsaget av feber og redusert allmenntilstand. Dersom du oppdager slike symptomer, må du henvende deg til legevakt for vurdering. I meget sjeldne tilfeller kan divertikulitt være alvorlig.

Divertikulose diagnostiseres vanligvis ved kameraundersøkelse av tykktarmen, sigmoidoskopi eller koloskopi. CT undersøkelse av tykktarmen utføres i enkelte tilfeller.

Våre spesialister

Robin Gaupset

Robin Gaupset

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Robin Gaupset har sin medisinske embetseksamen fra Universitetet i Oslo fra 1992 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Gaupset er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Sykehuset i Namsos, St Olavs hospital, Aker universitetssykehus, Universitetssykehuset i Nord Norge, Tromsø og i Volvat.

Gaupset har bred erfaring med kreftkirurgi (flere hundre prosedyrer), fedmekirurgi (nesten 2000 prosedyrer) og generell kirurgi. Han har en sentral rolle i flere kurs rettet mot spesialister og utdanningskandidater i Norge. Gaupset er fagansvarlig for gastroenterologisk kirurgi ved LHL.

Harpreet Dhindsa

Harpreet Dhindsa

Spesialist i generell- og gastroenterologisk kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Harpreet Dhindsa har sin medisinske embetseksamen fra Medical and Health Science Center, University of Debrecen, fra 2006. Hun er godkjent spesialist i generell -og gastroenterologisk kirurgi.

Dhindsa er overlege ved Bærum sykehus og har tidligere jobbet ved Akershus Universitetssykehus, Namsos sykehus og i Volvat.

Dhindsa har erfaring innen kolorektal kirurgi, fedmekirurgi, proktologi, og utfører endoskopiske samt generell kirurgiske prosedyrer som galleblære- og brokkoperasjoner.

Lars Eftang

Lars Eftang

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Lars Lohne Eftang har sin medisinske embetseksamen fra New South Wales University i Sydney fra 2004 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Eftang er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Oslo universitetssykehus og Kirkenes sykehus. Eftang har doktorgrad (PhD) på sammenhengen mellom bakterien Helicobacter pylori og kreftsykdom i magesekken, og jobber til daglig med kreftkirurgi i magesekk og tykktarm.

Eftang er medlem i Legeforeningens spesialistkomite i generell kirurgi og er instruktør og foredragsholder for Legeforeningens utdanningskurs i kirurgi.

Simen Vatn

Simen Vatn

Overlege. Spesialist i fordøyelsessykdommer

LHL-sykehuset Gardermoen

Simen Vatn gjennomførte medisinstudiene ved Universitetet i Oslo, og ble uteksaminert i 2005. Han ble godkjent som spesialist i fordøyelsessykdommer i 2013.

Simen Vatn er overlege ved gastromedisinsk avdeling, Akershus universitetssykehus.

Han jobber med endoskopisk utredning av diverse plager relatert til mage-tarmsystemet, og tilbyr gastroskopi og coloskopi i de tilfeller det er indikasjon for dette.

Jan Henrik Rydning

Jan Henrik Rydning

Gastroenterolog. Spesialist i fordøyelsessykdommer og indremedisin.

LHL-sykehuset Gardermoen

Medisinsk embetseksamen fra Bergen i 2005. Gjennomført spesialisering i indremedisin og gastromedisin ved Akershus Universitetssykehus (Ahus).

Har jobbet som overlege i gastromedisin både ved Ahus og Diakonhjemmet sykehus. Erfaring med generell utredning og behandling innen fordøyelsessykdommer. I de senere årene overlege på Ahus og i hovedsak jobbet med endoskopiske prosedyrer, inkludert utdanning og utvikling av endoskopiske prosedyrer ved Ahus.

Tilbyr endoskopiske undersøkelser som koloskopi og gastroskopi som ledd i utredning og behandling av gastromedisinske og gastrokirurgiske tilstander.

Jan E. Engen

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Engen har sin medisinske embetseksamen fra Universitetet i Luebeck, Tyskland fra 1976 og er godkjent spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi.

Engen (69 år) er pensjonert overlege fra Akershus Universtetssykehus der han har vært overlege ved gastrokirurgisk avdeling siden 1991.

Siden 2019 har han jobbet freelance ved AHUS, Kongsvinger og LHL Gardermoen, vesentlig med proctologisk poliklinikk, coloscopier (ca 500 hvert år) og gastroscopier (ca 250 hvert år).

Engen har svært lang erfaring innen proctologi og endoscopier.