Hopp direkte til innhold

Klaffefeil i hjertet

Kan deles inn to hovedtyper, stenose og insuffisiens. Begge typer klaffefeil gjør hjertet mindre effektivt, så det må arbeide hardere for å pumpe blodet rundt i kroppen.

Årsak

Når blodet pumpes mellom kroppen, hjertet og lungene, passerer det fire klaffeventiler i hjertet.

Hjerteklaffenes funksjon er å sørge for at blodet ikke strømmer tilbake feil vei.

I de to klaffeventilene i venstre hjertehalvdel oppstår det enkelte ganger klaffefeil:

  • i åpningen mellom hjertet og hovedpulsåren (aorta) – der blodet pumpes fra venstre hjertekammer og ut i kroppen
  • i åpningen mellom venstre forkammer og hjertekammer 

Klaffefeil fører til at hjertet jobber tyngre. I det lange løp kan det gi overbelastning og føre til hjertesvikt og rytmeforstyrrelser. Sammenlignet med koronarsykdommer er alvorlige klaffefeil relativt sjeldne.

Stenose og insuffisiens

Klaffefeil kan deles inn to hovedtyper, stenose (forsnevring) og insuffisiens (lekkasje). Begge typer klaffefeil gjør hjertet mindre effektivt, så det må arbeide hardere for å pumpe blodet rundt i kroppen. 

En hjerteklaffsykdom kan være medfødt selv om problemet først viser seg i 60-70 års alderen.

Forkalkninger, betennelse og medfødte svakheter kan være årsaken til klaffefeil. I mange tilfeller kjenner vi ikke til årsaken.

/link/094db64d2ed04b8c8b0231099a218a60.jpg

Biologisk hjerteklaff

Det finnes to slags klaffer i hjertet. Den ene typen er lokalisert på overgangen mellom for- og hjertekamrene, atrioventrikulærklaffene. Den andre typen, semilunarklaffene, er lokalisert der hovedpulsåren løper ut fra venstre hjertekammer og der lungepulsåren løper ut fra høyre hjertekammer.

Symptomer

I begynnelsen vil ikke klaffefeil gi symptomer. Hjertet vil kompensere ved å vokse seg større og bli kraftigere for å kunne “ta i mer” ved hvert hjerteslag.

Men etter hvert kan du få overbelastning. Hjertemuskelen får ofte for liten blodforsyning i forhold til arbeidet som skal gjøres, og dette kan medføre infarkt og arrdannelse i hjertet – som igjen kan gi hjertesvikt.

Besvimelser og hjertesvikt

Symptomer på klaffefeil er at du puster tyngre og blir fortere trøtt ved fysiske anstrengelser.

Større forsnevringer i den åpningen hvor blodet pumpes fra hjertet og ut i kroppen (aortaklaffen) kan føre til at du besvimer ved anstrengelser fordi hjernen får for lite blod.

Ofte går utviklingen langsomt.

I andre tilfeller kan du få et raskere sykdomsforløp der klaffefeilen utvikler seg i løpet av ett til to år. Når hjertet først begynner å svikte, kan du utvikle hjertesvikt og bli verre i løpet av kort tid.

Behandling

Behandlingen vil rette seg etter hvilken kaffefeil som foreligger.

Les mer om

Kilder