Hopp direkte til innhold

LHLs hjertefond

I Norge er det omtrent 3 000 hjertestans utenfor sykehus årlig. Kun 15 prosent overlever.
Carl Erik Torp
Foto: Paul S. Amundsen

3 000 hjertestans årlig

LHL og Norsk Førstehjelp ønsker å utplassere flere hjertestartere og gi mer opplæring gjennom LHLs hjertefond, for økt overlevelse ved uventet hjertestans i Norge.

I Norge er det omtrent 3 000 hjertestans utenfor sykehus årlig. Kun 15 prosent overlever. Det er økt risiko for hjertestans ved fysisk aktivitet.

Årlig dør tre mennesker av hjertestans i forbindelse med fysisk aktivitet.

Det er 1 800 idrettsanlegg i Norge, kun 7 prosent av disse har utplassert hjertestarter (kilde: det offentlige hjertestarterregisteret 113.no)

Søk midler til hjertestarter og opplæring

Gjennomsnittlig responstid for ambulanse i tettbygde strøk er 9 minutter, utenfor tettbygde strøk 28 minutter (kilde: Helsedirektoratet).

Hvis du starter med hjerte- og lungeredning før ambulansen kommer, og får gitt et strømstøt av en hjertestarter i løpet av de første 3 minuttene, så øker sannsynligheten for overlevelse med opp til 75 prosent.

Utplassering av flere hjertestartere og opplæring i hjerte- og lungeredning, inkludert bruk av hjertestarter, vil derfor være viktige tiltak for å redde flere liv.

Send søknad

Støtt LHLs hjertefond

Carl-Erik Torp, ambassadør for LHLs hjertefond

Bli med å støtt LHLs hjertefond – et fond som har som formål å utplassere hjertestartere og gi førstehjelpskurs der hvor folk er fysisk aktive.

- Jeg var heldig

Jeg fikk hjertestans da jeg spilte fotball for Brann i 2011.

Jeg overlevde takket være rask hjerte- og lungeredning og behandling med hjertestarter. Jeg hadde ikke stått her i dag uten den hjelpen!

Dessverre er ikke alle like heldige. For det er faktisk bare 15 prosent av dem som får hjertestans som overlever, og det tallet ønsker jeg å gjøre noe med. Derfor har jeg sagt ja til å være ambassadør for LHLs hjertefond.

For å få til dette trenger vi at flere tar førstehjelpskurs, og at flere hjertestartere utplasseres der folk bor, jobber og oppholder seg på fritiden.

Praktisk informasjon

Din søknad sendes inn til oss og behandles av styringsgruppen for tildeling av hjertestartere og opplæring. Kun søknader innsendt via hjemmesidens søknadsskjema vil bli vurdert.

Styringsgruppen samles ordinært hvert år 15. april og 15. oktober, og består av:

  • Carl-Erik Torp.
    Tidligere eliteseriespiller i Brann og ambassadør for LHLs Hjertefond
  • Terje Halvorsen. 
    Legespesialist og leder i Norsk Førstehjelp AS
  • John Olav Nicholson.
    Leder LHL Førstehjelp

Søkerne som tildeles hjertestarter og opplæring vil bli kontaktet for å avtale overlevering og opplæringsdato.

Alle søkere vil få tilbakemelding.

Send søknad

Terje Halvorsen

Legespesialist og leder i Norsk Førstehjelp

8-10 nordmenn får daglig hjertestans utenfor sykehus, og bare 15 prosent av disse overlever.

Hvis du starter med hjerte- og lungeredning før ambulansen kommer, og får gitt et strømstøt av en hjertestarter i løpet av de første minuttene, så øker sannsynligheten for å overleve med opptil 75 prosent.

LHL og Norsk Førstehjelp har startet LHLs hjertefond for å utplassere hjertestartere og gi førstehjelpskurs der hvor folk er fysisk aktive.

John Olav Nicholson

Leder, LHL Førstehjelp

Etter ett langt yrkesliv i ambulansetjenesten, der hverdagen dessverre så altfor ofte bestod i å komme for sent frem til mennesker med hjertestans, gir det meg stor glede i å få være med på å utplassere flere hjertestartere gjennom LHLs hjertefond, for økt overlevelse.

Dette er ett av LHLs bidrag i førstehjelpsdugnaden, og vi er glade for å være med på å gi mennesker et bedre liv.

Norsk førstehjelp    LHL

LHLs hjertefond og LHL Førstehjelp skal gi bort hjertestartere, opplæring og oppbevaringsløsninger. Vi skal sørge for alt som behøves for å holde hjertestarteren i orden i årene som kommer.

Besøk LHL Førstehjelp