Hopp direkte til innhold
Hjertekampen

God effekt av intervalltrening

Mye tyder på at intervalltrening med høy intensitet er en trygg og effektiv treningsform for hjertetransplanterte.

Hjertetransplanterte over hele landet har deltatt i et forsøk med intervalltrening med høy intensitet. Mye tyder på at det bør de transplanterte fortsette med.

Bedre kondisjon og helse

Fysioterapeut Kari Nytrøen ved Institutt for klinisk medisin ved Oslo Universitetssykehus, har nylig disputert for ph.d-graden med avhandlingen Chronotopic responses and effect of high intensity interval aerobic based exercise in heart transplant recipients.

Nytrøen viser her at intervalltrening med høy intensitet er en trygg og effektiv treningsform som bedrer kondisjon, utholdende muskelstyrke og generell helse hos stabile hjertetransplanterte pasienter.

Intervalltrening er bra for hjertet

Utgangspunktet var kunnskapen om at intervalltrening gir god effekt og bedre helse både hos friske personer og pasienter med hjertesvikt og annen hjertesykdom. Nytrøen og medarbeidere ville undersøke om intervalltrening har samme gode effekt blant hjertetransplanterte pasienter.

Det har vært en generell holdning at intervalltrening ikke ville ha noen effekt for hjertetransplanterte fordi det nye hjertet mangler nerveforsyning, noe som fører til redusert pulsrespons.

God effekt på hjertetransplanterte

Pasienter over hele landet ble plukket ut til å delta. Fysioterapeuter og helsepersonell på pasientenes hjemsted har bidratt med å legge til rette for og følge opp treningen. I sin avhandling viser Kari Nytrøen at pulsresponsen er delvis normalisert hos de fleste ett år etter transplantasjonen.

Intervalltreningen som ble gjennomført av pasienter gjennomsnittlig fire år etter transplantasjonen førte til at oksygenopptaket og kondisjonen økte med 13 prosent. Videre var det 17 prosent økning i utholdende muskelstyrke, og deltakerne rapporterte om bedre livskvalitet.

Ikke minst viktig viste det seg at treningen halverte den spesielle formen for arteriosklerose som rammer hjertetransplanterte pasienter (cardiac allograft vasculopathy).

Kari Nytrøen og medarbeidere er allerede i gang med ny forskning for å studere langtidseffekten av resultatene de fant i første omgang.

Velkommen til Hjertekampen, med Ona Eklund, fysioterapeut i LHL

3 x 30 minutter i uken for et sterkere hjerte

Bli med på Hjertekampen - aktivitet bidrar til god hjertehelse. Hjertekampen er et enkelt og inspirerende trenings- og kostholdsprogram utviklet av LHLs fysioterapeuter i samarbeid med lege og ernæringsfysiolog.

Les mer om Hjertekampen