Hopp direkte til innhold
Hjertekampen

Hva er belgvekster, og hvorfor bør vi spise mer av det?

Bønner, linser, erter og kikerter er belgvekster. Men visste du at peanøtt også er en belgvekst? Belgvekster er viktig i kostholdet vårt, fordi de er proteinrike og tilfører fiber og vitaminer.

Næringsstoffer i belgvekster

Karbohydrat er det næringsstoffet det er mest av i belgvekster, og det vi bør få mesteparten av energien vår fra i løpet av en dag. 

Belgvekster er også kilde til protein, men siden ikke alle belgvekster har alle aminosyrene som kroppen trenger blir de ikke det som kalles fullverdige. I et kosthold uten animalske matvarer er det viktig å spise mange forskjellige belgvekster, og så ofte som mulig bruke soyabønner på grunn av den høye proteinkvaliteten. 

I tillegg til næringsstoffene som gir oss energi inneholder belgvekster jern, kalium, sink, fosfor og B-vitaminene folat, tiamin og B6.

Hvor ofte bør jeg spise belgvekster?

Det finnes ikke et eget kostråd på hvor mye eller ofte du bør spise belgvekster, men siden de er så næringsrike anbefaler helsemyndighetene belgvekster som en del av et variert kosthold. Noen vil reagere på fordøyelsesbesvær når de spiser belgvekster. Mageplager kan oppstå ved rask økning i mengden belgvekster. Dette er knyttet til mengden fiber som øker, og at enkelte har problemer med å fordøye en type karbohydrat som heter oligosakkarider. En gradvis økning i inntaket kan være en løsning, og å bløtlegge dem før du bearbeider dem.

Er alle belgvekster like sunne, eller er det noen som utmerker seg?

Overordnet er belgvekster å anbefale fordi de har lav energitetthet, inneholder fiber og protein og tilfører flere mineraler og B-vitaminer. 

Trenger du fett, er det fint å ha peanøtter og soyabønner i kostholdet.

Hvordan spise mer belgvekster i hverdagen?

Belgvekster egner seg sammen med andre matvarer både i kalde og varme retter. 

De passer godt i salater, eller salater der belgvekstene er hovedingrediensen sammen med for eksempel rødbet og nøtter.  Ellers er det fint å tilsette belgvekster i gryter og supper for å redusere kjøttmengden eller at belgvekster er hovedingrediens.

Kan belgvekster erstatte andre typer råvarer i kostholdet mitt?

Belgvekster kan fint erstatte noe av kjøttforbruket vårt, også på grunn av lavere fett- og kaloriinnhold. En slik erstatning vil sannsynligvis øke fiberinnholdet i kostholdet, noe som er gunstig.