Hopp direkte til innhold
Hjertekampen

Nøkkelhull – et lett valg

Synes du det er vanskelig å se om varen du putter i handlekurven er av ernæringsmessig god kvalitet? Fortvil ikke.

Merking med Nøkkelhullet hjelper deg til å velge – og spise – sunnere matvarer. Nøkkelhullsmerkede produkter inneholder mindre mettet fett, salt og sukker – og mer fiber og fullkorn – enn sammenlignbare produkter. Det er ganske enkelt en sunnhetsgaranti.

Vita hjertego 

Se oppskrifter og våre hjertego´-produkter

Enkel løsning

Det kan være krevende å lese næringsdeklarasjoner og sammenligne produkter opp mot hverandre. Med Nøkkelhullet kan du være trygg på at slike vurdering er tatt og at produsentene har utviklet produkter som møter de helseutfordringer vi har i Norge.

Når du velger nøkkelhullsmerkede produkter, gjør du en liten endring som kan gi helsegevinst.

Sunnere alternativer i sin kategori

Nøkkelhullet setter minimumskrav til kostfiber og maksimumskrav til innehold av fett, mettet fett, salt og sukker. Det finnes ulike produktkategorier og hver kategori har ulike krav.

Frivillig merking

Opprinnelig er merkeordningen svensk, men ble i 2009 en felles nordisk merkeordning. I Norge er det Helsedirektoratet og Mattilsynet som har ansvar for merkeordningen, mens produsenter frivillig kan merke produkter med Nøkkelhullet.

Merkeordningen blir jevnlig revidert og endret, slik at ny kunnskap om sammenhengen mellom kosthold og helse blir godt ivaretatt.

Hva er nøkkelhullet?

Velger du nøkkelhullsmerkede matvarer spiser du mindre mettet fett, sukker og salt, og mer fiber. Det er bra for helsa! (Helsedirektoratet)