Nøtter? Nøttig hver eneste dag
En liten neve nøtter hver dag viser seg å kunne gi positive helsegevinster. Det er kommet flere interessante forskningsresultater som viser at ulike nøtter kan ha en positiv effekt på helsen vår, særlig ved reduksjon i risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer.
Studier viser at et regelmessig inntak av nøtter er assosiert med bedre kolesterolverdier. Nøtter har et høyt innhold av umettet fett.
Umettet fett reduserer kolesterolet og derfor har nøtter fått en naturlig plass i et hjertevennlig kosthold.
I tillegg er nøtter kilde til antioksidanter som vitamin E, kalium, jern, sink og B-vitaminer.
En liten neve
Selv om nøtter kan inngå i hverdagskosthold, merk at nøtter også er kaloririke. Derfor er det ikke ubegrensede mengder som kan fraktes fra hånd til munn. De offisielle kostrådene anbefaler 20 gram nøtter per dag. 1 mandel veier 1 gram. 15-20 nøtter om dagen kan spises naturell, i salat, i yoghurt eller i kornblandingen.
Godis for kroppen
En skål med assorterte nøtter er en god og naturlig erstatning for godteskålen. Alle nøtter inneholder godt fett, mens innholdet av ulike mikronæringsstoffer varierer. Derfor er det smart å spise ulike typer nøtter. Generelt tilfører nøtter mye fett, men av den gode umettede typen. I tillegg gir de fleste nøtter protein som er en bidragsyter til å dekke dagsbehovet for fiber.
Ulike nøtter og deres sunnhetsfordeler
- Mandler
- Inneholder mye protein, vitamin E, fiber og kalsium. Har du et lavt inntak av kalsium kan mandler gi et bidrag.
- Valnøtter
- Omega-3, magnesium og jern.
- Paranøtter
- Inneholder en del mettet fett, men er rik på kalsium, fiber, magnesium og selen.
- Pistasjnøtter
- God kilde til protein, jern og fiber.
- Hasselnøtter
- Gir mye kostfiber, vitamin E, jern, kalsium og magnesium.
- Peanøtter
- Den nøtten som inneholder mest protein.
- Cashewnøtter
- Er den nøtten som inneholder mest jern. Inneholder mye protein og kostfiber, samt magnesium.