Hopp direkte til innhold
Hjertekampen

Slik kan du spise mer fisk

Her får du noen tips som vil gjøre det lettere få i seg anbefalt mengde på 300-450 gram ren fisk i uka.

Spis 300-450 g per uke

  • Minst 200 g bør være fet fisk. Fet fisk er blant annet laks, ørret, makrell og sild.  
  • Fiskepålegg inngår i den totale mengden. 6 brødskiver a 25 g tilsvarer en middagsporsjon
  • Fisk i fiskeprodukter inngår i den totale mengden, og andelen fisk i fiskeprodukter er ca. 40-80 %. Mengden fisk du bør spise per uke er ren fisk. Det betyr at hel fisk og fiskeprodukter må regnes om. Hvis du spiser en fiskeburger som veier 95 gram og fiskeandelen er 80 prosent, så har du fått i deg 76 gram fisk. 
  • Skalldyr og annen sjømat inngår ikke i beregningen, men kan fint inngå som en del av et sunt og variert kosthold. 

Fisk til alle måltider

For å komme opp i anbefalt mengde fisk i uka trenger du ikke bare ha fisk på middagsmenyen. Hvorfor ikke spise fisk som pålegg på brødskiven? Det finnes mange ulike produkter og fiskeslag å velge mellom. Her kan du ta det du liker. Noen fiskepålegg er velkjente, mens andre kan utfordre smaksløkene. Sild er et anbefalt fiskeslag. Sild er godt for kropp og klode, og havets sølv fortjener å bli spist av flere. Sild som pålegg tilbys i mange varianter med ulike sauser og smaker. Kaviar et kjent fiskepålegg. Det er enkelt å bruke i hverdagen.

Mange fiskepålegg inneholder fet fisk. Felles for de fete fiskepåleggene er at de tilfører omega-3 og vitamin D.

Setter du deg et mål om å ha fiskepålegg på 1 brødskive om dagen, så tilsvarer det 1 fiskemiddag per uke. Da er du på god vei til å nå målet om 2-3 middager i uken eller anbefalt mengde.

Fet eller mager fisk?

All fisk er bra, men det er forskjell på hvilke næringsstoffer du får i deg om du spiser mager eller fet fisk. Som det ligger i navnet, har fet fisk et mye høyere innhold av fett enn mager fisk. Fet fisk er en god kilde til omega-3 fettsyrer. Fet fisk er også en god kilde til vitamin D som er nødvendig for optimalt opptak av kalsium. Mager fisk er en god kilde til jod. Jod er viktig for barns utvikling av hjerne og nervesystem og for en normal forbrenning.

Eksempler på fet, halvfet og mager fisk:

Fet fisk
Laks, ørret, sild, makrell, ål
Halvfet fisk
Steinbit, kveite, uer
Mager fisk
Torsk, sei, lyr, hyse, breiflabb, abbor