Hopp direkte til innhold
Hjertekampen

Spis for hjertet!

Hjertet er din viktigste muskel – ta vare på den. Å være i daglig aktivitet og spise variert er to riktige ting å gjøre.

Det finnes ingen trylleformel for bedre helse, men det er slettes ikke vanskelig å ta noen små og gode grep i hverdagen. Hjertekampen gir deg rådene og heier på deg! 

Vita hjertego 

Se oppskrifter og våre hjertego´-produkter

Her er noen gode tips:

Fisk og fiskepålegg (både fete og magre)

Både fet og mager fisk bør inngå i et variert kosthold. Spis 300-450 gram ren fisk, tilsvarende 2-3 fiskemiddager, i uken. Du kan eventuelt bytte ut en av disse middagene ved å velge fiskepålegg på brødskiva; 6 slike skiver i uka tilsvarer omtrent en middagsporsjon. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, kveite, makrell, sardiner og sild. 

Fisk inneholder mange næringsstoffer og er i seg selv bra å spise mer av. Bytter du – en gang i blant – fra fete kjøttstykker eller kjøttprodukter som pølser eller medisterkaker til fisk, vil du få i deg mer av det sunne umettede fettet.

Grønt og grovt

Grønnsaker og frukt er kalorifattige, samtidig som de metter og fyller tallerkenen. Erter, bønner og linser inneholder fiber, har høyt proteininnhold, lavt innhold av både fett og mettet fett og er uten kolesterol. Grovt brød, fullkornsris og fullkornspasta bidrar også til en god metthetsfølelse. La grønnsaker dekke halve middagstallerkenen.

Havre og bygg

Havre og bygg inneholder en type vannoppløselige fibre som heter betaglukaner. Dette har vist seg å være gunstig for å redusere kolesterolet.. Disse produserer en «gele» i magen som suger opp det uønskede LDL kolesterol og fører det ut av kroppen. Spis for eksempel byggrynsgrøt, havregrøt, havrebrød eller havrekjeks. Havre kan også males til mel og brukes i for eksempel pannekaker. For å oppnå effekt på kolesterolet bør du spise 3 g betaglukan fra havre eller bygg. Det tilsvarer ca. 75 gram havre, eller en stor bolle havregrøt.

Magre kjøtt- og meieriprodukter

Det er bedre å velge fileter av kjøtt og magre kjøttprodukter enn fete kjøttstykker, bearbeidet kjøtt og kjøttprodukter som også kan være røkt eller saltet (f.eks. bacon eller spekepølse). Begrens mengden rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt til 500 gram per uke. Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg. Hvis du har mulighet, bør du velge rene fileter eller magrere produkter. 

Fete meieriprodukter inneholder mye mettet fett, velg derfor de magre variantene. Da sparer du deg selv for mettet fett, samtidig som du sikrer deg alle de andre viktige næringsstoffene som er i meieriprodukter. En enkel måte å finne magre meieriprodukter på:  velg de som er merket med Nøkkelhullet. 

Olje, flytende og myk margarin

Myke og flytende plantemargariner og matoljer er laget av planteoljer. Rapsolje, olivenolje eller solsikkeolje har høyt innhold av umettet fett, og anbefales som del av kostholdet. Erstatter du fast margarin og meierismør med flytende margarin får du i deg mindre av det mettede fettet og mer av det umettede fettet.

Kaffe

Et moderat inntak, dvs. 3-5 kopper kaffe per dag, har vist seg å være helsefremmende. Kaffe inneholder en stor mengde biologisk aktive stoffer, og en del av disse er gunstige for helsen. Kaffe er for eksempel vår mest vanlige antioksidant. Velg filterkaffe. De kolesteroløkende stoffene i kaffe, cafestol og kahweol, vil feste seg til kaffefilteret når du trakter.