Hopp direkte til innhold
Par trener med staver

Trening om vinteren

Dagene begynner å bli korte og temperaturen på gradestokken nærmer seg de blå… Motivasjonen til å komme seg ut på tur synker kanskje i takt med gradestokken?

Da er det lett å hente frem unnskyldninger som "det er sikkert ikke bra å trene når det er så kaldt ..."

Her kommer noen tanker og tips i forhold til hva det kan være lurt å tenke på ved trening om vinteren.

Trene inne

Noen foretrekker å trene inne når vinteren kommer – treningssenter, svømmehaller, en ergometersykkel foran TV eller god gammeldags styrketrening i stua er gode alternativ til å bevege seg ut på glattisen.

Her finner du forslag til treningsprogrammer med og uten ekstrautstyr.

Glatte veier

Nå er det heldigvis ikke sånn at det er is og glatte veier hele tiden, men når det er islagte veier og du likevel vil ut å gå, kan det være lurt å skaffe seg brodder. Noen velger å skaffe seg piggsko, mens andre bruker noen hundrelapper på å sette inn pigger i favorittskoene sine.

Kle deg etter været

Det er et godt råd, men hva innebærer det? Det er avhengig av været, hva du skal gjøre mens du er ute og hvor mye du svetter. Skal du ut å gå en kveldstur, ake, leke i snøen, eller skal du gå deg svett? Som en hovedregel anbefaler vi tre lag: undertøy, et mellomlag og yttertøy.

Skal du være ute over tid og med vekslende intensitet, kan det være lurt å velge ull. Ull holder godt på varmen selv om den blir litt våt. Velger du bomull, blir du lett våt og kald da bomull holder på fuktigheten istedenfor å transportere den bort. Et alternativ kan være å velge superundertøy med fleece over. Da vil fuktigheten transporteres ut til fleecen istedenfor å bli værende inntil kroppen. Velger du løsningen med superundertøy med fleec over, er det viktig å ta med seg en tørr genser å bytte til når du skal ha pause.

Skal du være ute og leke, er det viktig å ha en vindtett jakke som holder på varmen. Dersom du skal ut å hogge ved eller gå på ski trenger du en lett jakke som transporterer fuktighet ut, slik at du ikke blir våt innenfra, samtidig som den kan beskytte mot vind.

Kulde

Gradestokken har krøpet under minus 10 grader og du har planlagt en skitur? Hva gjør du? Er det farlig å trene når det er så kaldt? På LHL-klinikken Feiring anbefaler vi å ikke trene hardt ute når det er under 10 minusgrader, men det er ingenting i veien for å gå en rolig skitur. Dersom du synes det er ubehagelig å puste inn den kalde luften, kan du bruke en buff eller et skjerf foran munn og nese. Fleece-buffer er lettere å puste igjennom enn bomulls-buffene, da de ikke er så tette i veven og derfor føles mer behagelige. De blir heller ikke så våte etter som fleece transporterer bort fuktigheten.

Alternativt kan du bruke pustemunnstykke for å varme opp luften før den går ned i lungene. De kan kjøpes på apotek eller i noen sportsbutikker.

Husk refleks!

Det er liten vits i å holde seg på bena, holde seg varm og gjøre alt "riktig" om du blir påkjørt av en bil fordi sjåføren ikke så deg.