Hopp direkte til innhold

LHLs Hjertestarterfond

I Norge er det omtrent 4 600 hjertestans årlig. Under 10 prosent overlever.
Carl Erik Torp
Foto: Paul S. Amundsen

4 600 hjertestans årlig

LHL og Norsk Førstehjelp ønsker å utplassere flere hjertestartere og gi mer opplæring gjennom LHLs hjertestarterfond, for økt overlevelse ved uventet hjertestans i Norge.

I Norge er det omtrent 4 600 hjertestans utenfor sykehus årlig. Under 10 prosent overlever. Totalt overlevde 423 personer plutselig uventet hjertestans utenfor sykehus i 2021.

Svært mange får HLR av tilstedeværende før ambulansen kommer frem, i 2021 var dette hele 85 prosent! Men det var kun 15 prosent som hadde fått tilkoblet en livreddende hjertestarter før ambulansen kom frem.

Kilde: Årsrapport 2021, Norsk Hjertestansregister

Søk midler til hjertestarter og opplæring

Gjennomsnittlig responstid for ambulanse i tettbygde strøk er 9 minutter, utenfor tettbygde strøk 28 minutter (kilde: Helsedirektoratet).

Hvis du starter med hjerte- og lungeredning før ambulansen kommer, og får gitt et strømstøt av en hjertestarter i løpet av de første 3 minuttene, så øker sannsynligheten for overlevelse med opp til 75 prosent.

Utplassering av flere hjertestartere og opplæring i hjerte- og lungeredning, inkludert bruk av hjertestarter, vil derfor være viktige tiltak for å redde flere liv.

Send søknad

Støtt LHLs hjertestarterfond

Bli med å støtt LHLs hjertestarterfond – et fond som har som formål å utplassere hjertestartere og gi førstehjelpskurs der hvor folk er fysisk aktive.

- Jeg var heldig

Jeg fikk hjertestans da jeg spilte fotball for Brann i 2011

Jeg overlevde takket være rask hjerte- og lungeredning og behandling med hjertestarter. Jeg hadde ikke stått her i dag uten den hjelpen!

Dessverre er ikke alle like heldige. For det er faktisk bare 15 prosent av dem som får hjertestans som overlever, og det tallet ønsker jeg å gjøre noe med. Derfor har jeg sagt ja til å være ambassadør for LHLs hjertestarterfond.

For å få til dette trenger vi at flere tar førstehjelpskurs, og at flere hjertestartere utplasseres der folk bor, jobber og oppholder seg på fritiden.

Praktisk informasjon

Din søknad sendes inn til oss og behandles av styringsgruppen for tildeling av hjertestartere og opplæring. Kun søknader innsendt via hjemmesidens søknadsskjema vil bli vurdert. Vi kan ikke støtte selskaper (AS), kun organisasjoner.

Styringsgruppen samles ordinært hvert år 15. april og 15. oktober, og består av:

  • Carl-Erik Torp
    Tidligere eliteseriespiller i Brann og ambassadør for LHLs Hjertestarterfond
  • Terje Halvorsen
    Legespesialist og leder i Norsk Førstehjelp AS
  • John Olav Nicholson
    Leder LHL Førstehjelp

Søkerne som tildeles hjertestarter og opplæring vil bli kontaktet for å avtale overlevering og opplæringsdato.

Alle søkere vil få tilbakemelding.

Send søknad

Terje Halvorsen

Legespesialist og leder i Norsk Førstehjelp

8–10 nordmenn får daglig hjertestans utenfor sykehus, og bare 15 prosent av disse overlever.

Hvis du starter med hjerte- og lungeredning før ambulansen kommer, og får gitt et strømstøt av en hjertestarter i løpet av de første minuttene, så øker sannsynligheten for å overleve med opptil 75 prosent.

LHL og Norsk Førstehjelp har startet LHLs hjertefond for å utplassere hjertestartere og gi førstehjelpskurs der hvor folk er fysisk aktive.

John Olav Nicholson

Leder, LHL Førstehjelp

Etter ett langt yrkesliv i ambulansetjenesten, der hverdagen dessverre så altfor ofte bestod i å komme for sent frem til mennesker med hjertestans, gir det meg stor glede i å få være med på å utplassere flere hjertestartere gjennom LHLs hjertestarterfond, for økt overlevelse.

Dette er ett av LHLs bidrag i førstehjelpsdugnaden, og vi er glade for å være med på å gi mennesker et bedre liv.

Norsk førstehjelp    LHL

LHLs hjertestarterfond og LHL Førstehjelp skal gi bort hjertestartere, opplæring og oppbevaringsløsninger. Vi skal sørge for alt som behøves for å holde hjertestarteren i orden i årene som kommer.

Besøk LHL Førstehjelp