LHL

Hopp til innhold

Ballongutvidelse – PCI – Behandlingsform

Behandling

Dette er en prosedyre for å behandle innsnevringer i hjertets arteriesystem. Før planlagt ballongutvidelse, skal legen din snakke med deg om nytte og risiko ved behandlingen.

Ballong presser forsnevringen ut

Ballongutvidelse foregår som regel med lokalbedøvelse. Det føres en plastslange inn gjennom en blodåre, nær håndleddet eller i lysken, og frem til hjertets kranspulsårer.

På enden av plastslangen sitter det en avlang ballong. Den føres gjennom stedet der innsnevringen i blodåren er. Ballongen blåses opp med væske og presser forsnevringen ut. Når ballongen fjernes, har blodet fri passasje igjen.

Mens ballongen er blåst opp, kan det oppstå smerter i brystet. De forsvinner når ballongen er tømt for væske. Det er vanlig at man samtidig med ballongutvidelsen setter inn en stent i kranspulsåren.

Illustrasjon av ballongutvidelse.

Dette er ballongutvidelse: 

En ballong føres gjennom pulsårene til de forsnevrede delene, og blåses opp for å utvide blodårene. Dermed strømmer blodet uhindret.

Hjertekatetrisering

Du ligger på ryggen på en benk under undersøkelsen. EKG-ledninger kobles til, slik at hjerterytmen kan følges. Over deg er det et bevegelig røntgenapparat, som viser hjertet fra flere vinkler.

Måler hjertets pumpeevne

Undersøkelsen gjøres via en blodåre i lysken. Det legges et sterilt laken over deg med et hull over innstikkstedet. Deretter setter legen lokalbedøvelse. 

Så snart bedøvelsen virker føres en tynn ledning (kateter) via blodåren frem til hjertet. Det er et spesialkateter som gjør det mulig å registrere trykk og måle hjertets pumpeevne, se illustrasjon av menneske. 

Undersøkelsen gir lite ubehag

Det brukes røntgengjennomlysning når kateteret føres til hjertet. Det gjøres for å se hvor kateteret skal plasseres. Det måles blodtrykk på forskjellige steder og blodprøver tas. Til slutt måler man hvor mye blod hjertet ditt pumper ut i hvile.

Under undersøkelsen, når katetret ligger i hjertet, kan du ofte kjenne ekstra hjerteslag. Dette er normalt og er ikke farlig. Undersøkelsen gir vanligvis lite ubehag, men si ifra til personalet hvis du kjenner noe.

Når undersøkelsen er ferdig, får du en bandasje over innstikkstedet i lysken. Bandasjen skal ligge på til morgenen etter.

Illustrasjon av hjertekatetrisering.

Dette er hjertekatetrisering:

Hjertekateterisering er en undersøkelse av hjertets kransarterier, klaffer og hjertekamre. Undersøkelsen gjøres via en blodåre i lysken eller armen.

Stent

En stent er et sylinderformet gitter som holder pulsårenes vegger ute. Den settes ofte inn etter en ballongutvidelse av pulsåren.

Noen typer stenter inneholder medisin som langsomt frigjøres. Medisinen hemmer deling av celler i blodåreveggen, og reduserer muligheten for at blodåren skal bli trang igjen. 

 

bilde av en stent, ser ut som et sylinder med gitter, som sitter på slangen som føres opp i lysken på pasienten Slik ser stenten ut før den føres inn i lysken.

Illustrasjon av stenting.

Dette er stenting: 

Stenten er et nettingrør som spiler ut blodåren, og hindrer at den faller sammen etterpå. De fleste stenetene er “impregnert” med et medikament som sakte frigjøres, og som skal hindre ny tilstopping på samme sted i blodåren.

Etter inngrepet

  • Dersom behandlingen har foregått via innstikk i pulsåren nær håndleddet, behøver du vanligvis ikke sengeleie etter inngrepet. Du må imidlertid holde armen i ro resten av dagen.
  • Dersom behandlingen har foregått via innstikk i pulsåren i lysken, skal du ligge stille mellom to og seks timer for å sikre at det ikke blør.
  • I tre døgn må du unngå tunge løft.
  • Vær forsiktig når du går i trapper.
  • Hvis det oppstår hevelse, rødhet eller smerte i lysken, må du kontakte lege.

Medisiner etter ballongutvidelse

Som etterbehandling får du medisin. I tillegg til varig behandling med acetylsyre, som for eksempel Albyl E, skal du som regel ta klopidogrel, som for eksempel Plavix, i en lengre periode.

De to preparatene hemmer blodplatenes tendens til å klumpe seg sammen og nedsetter derfor risikoen for nye blodpropper.

Alternativer til klopidogrel er prasugrel, virkestoffet i medikamentet Efient, og ticagrelor, virkestoffet i medikamentet Brilique

Legen vil avgjøre hvilken medisinering som er best for deg.

Rehabilitering og opptrening

Du har krav på grundig informasjon om både behandlingen og hvordan du skal forholde deg etterpå. 

Mange som har vært innlagt med hjerte- og karsykdom på grunn av åreinnsnevring har nytte av opptrening eller rehabilitering.

På sykehuset skal du sammen med fagfolk finne ut hvilken hjelp som kan være best for deg.

Fritt behandlingsvalg

Mange spørsmål? Har du fått henvisning til behandling, undersøkelse, utredning eller vurdering?

Få oversikt på nett eller veiledning på telefon hos Fritt behandlingsvalg eller ring 800 HELSE (800 43 573).