Hopp direkte til innhold

Betennelse i hjertemuskelen – Myokarditt

Myokarditt er en betennelsessykdom i hjertemuskulaturen. Den kan være akutt, eller kronisk. Det anbefales å unngå anstrengende fysisk aktivitet i noen tid etter betennelsen.

Årsak

Myokarditt er en betennelsessykdom i hjertemuskulaturen. Den kan være akutt eller kronisk.

Virusinfeksjon er den hyppigste årsaken, men også en rekke bakterier, sopp og protozoer (encellete parasitter) kan forårsake sykdommen. 

/link/d63d45ebc736447ca44d6c491202d12f.jpg

Spør eksperten –  LHLs svartjeneste på nett!

Wasim Zahid er lege og forsker. Han er for tiden under spesialisering i indremedisin og hjertesykdommer. Forsker ved Oslo universitetssykehus innen ultralyd av hjertet.

Wasim svarer på dine spørsmål om hjerte- og karsykdommer.

Spør Wasim

Symptomer

De vanligste symptomene er slitenhet, tungpust og brystsmerter.

I mange tilfeller ser man symptomer på hjertesvikt.

Myokarditt antas å være årsaken til 5-10 % av tilfellene med plutselig hjertedød hos unge.

Sykepenger

Når du blir syk kan du ha rett til sykepenger. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva som kreves for å få sykepenger. Reglene om sykepenger er svært omfattende, men her finner du hovedtrekkene.

Behandling

De lette tilfellene av myokarditt, uten hjertesvikt eller arytmier (rytmeforstyrrelser), kan gå over av seg selv uten behandling.

Det anbefales å unngå anstrengende fysisk aktivitet i noen tid etter betennelsen. Dette er imidlertid avhengig av hvor alvorlig myokarditten har vært.

Ved myokarditt uten redusert venstre ventrikkelfunksjon kan man begynne å trene igjen etter få uker.

Prognose

Prognose er avhengig av årsaken og symptomene.

Har du hatt myokarditt, bør du følges opp av lege med regelmessige kontroller.

Her kan du lese om hjerteflimmer.

Meld deg på nyhetsbrev

LHLs nyhetsbrev om hjerte- og lungehelse inneholder nyttig informasjon og gode tips til deg som er hjerte- eller lungesyk, pårørende eller bare interessert.

 

Ved å registrere din e-post samtykker du til at LHL kan sende deg nyhetsbrev med informasjon. Vi bruker ikke din e-postadresse til noe annet enn dette. Du kan når som helst melde deg av. Se også hvordan vi behandler dine persondata.