Hopp direkte til innhold

Betennelse i hjerteposen – Perikarditt

Perikarditt er en betennelse i hjerteposen som omslutter hjertet. Symptomene er sterke smerter midt i brystet og de forverres når du puster dypt inn eller ligger på ryggen.

Årsak

Perikarditt er en betennelse i hjerteposen som omslutter hjertet. Man skiller mellom akutt og kronisk perikarditt.

Perikarditt er relativt sjelden. Den vanligste årsaken til betennelsen er trolig virusinfeksjon, men den kan også være utløst av hjerteinfarkt, revmatisk sykdom, etter operasjon eller stråling av hjertet.

Meld deg på nyhetsbrev

LHLs nyhetsbrev om hjerte- og lungehelse inneholder nyttig informasjon og gode tips til deg som er hjerte- eller lungesyk, pårørende eller bare interessert.

 

Ved å registrere din e-post samtykker du til at LHL kan sende deg nyhetsbrev med informasjon. Vi bruker ikke din e-postadresse til noe annet enn dette. Du kan når som helst melde deg av. Se også hvordan vi behandler dine persondata.

Symptomer

Symptomene er sterke smerter, midt i brystet. De forverres dersom du puster dypt inn, eller ligger på ryggen. 

 

Undersøkelse

Ved undersøkelse med stetoskop høres en karakteristisk gnisselyd over hjertet, og man finner karakteristiske forandringer på EKG.

For å skille tilstanden fra hjerteinfarkt, er det nødvendig å ta blodprøver.

EKG-undersøkelse
Foto: EKG-undersøkelse

Dette er EKG

EKG er et “øyeblikksbilde” av hjerterytmen. Det tas mens du ligger på ryggen med seks elektroder festet i brystregionen. Dermed kan hjertets elektriske impulser leses av og legen kan stadfeste om det for eksempel er rytmeforstyrrelser i hjertet. 

Behandling

Perikarditt behandles med betennelsesdempende medisiner. 

Prognose

Virusperikarditt varer som regel bare i én til to uker, og har en god prognose.

I sjeldne tilfeller hender det at akutt perikarditt utvikles til kroniske betennelsesforandringer som kan kreve operasjon og fjerning av hjerteposen.

Sykdommen kan da medføre hjertesvikt, pustevansker, forstørret lever, samling av væske i bukhulen (ascites) og ødemer.

Les også: Mindre salt er bedre for hjertet