Hopp direkte til innhold

Har du symptomer på Covid-19, eller andre sykdomstegn, skal du ikke møte opp. Ta kontakt for å avtale ny time.

Viktig melding

Under besøket

Når du kommer til oss er det viktig at du setter av god tid. Besøket kan ta opp til to timer, avhengig av hvilke tester som skal tas.

Prikktest (allergitest)

Vi utfører prikktest på barn og voksne. Testmetoden er ikke så smertefull som den kan se ut ved første øyekast. Det blir lagt en dråpe av hvert allergen som vil testes på underarmen. Når alle dråpene er på plass bruker man en lansett og stikker gjennomdråpen. Stikket er overfladisk. Etter 10 minutter leser vi av testen ved å tegne eventuelle vabler som har kommet. Det er viktig ikke å klø på armen før testen er lest av.

Lungefunksjonstester

Vi har et avansert lungelaboratorium til diagnostisering av lungesykdommer. Testene utføres ved å puste på ulike måter etter opplæring fra testpersonell. For barn finnes det ulike animasjoner for å forenkle testene.

Provokasjonstest med metacholin

Provokasjonstest med metacholin utføres for å sjekke om man har følsomme luftveier. Pasienten puster inn økende dose med metacholin etter en standardisert protokoll. Provokasjontest med metacholin er ikke aktuelt ved første konsultasjon.

Samme dag, etter testen, er det ikke anbefalt å drive med hard fysisk aktivitet.

Anstrengelsestester (EIA, kuldetest, gangtest)

Ved anstrengelsestester bruker vi tredemølle. Målet med denne testen er blant annet å sjekke om det foreligger en anstrengelsesutløst astma. Pasienten skal uten oppvarming løpe eller gå på tredemøllen i ca 6-8 minutter og i løpet av den tiden bli maksimalt sliten. Det vil bli tatt pusteprøve både før og etter testen.

Ved en kuldetest er målet å se om det foreligger en kuldeutløst astma.

Anstrengelsestester er ikke aktuelt ved første konsultasjon.

OBS: Det er viktig at du ikke trener samme dag før du kommer til testen.

Hyposensibilisering

LHL-klinikken Oslo tilbyr hyposensibilisering (spesifikk immunterapi, allergivaksinering). Oppstart av hyposensibilisering skjer i samråd med legen etter grundig utredning hos oss. Pasienter som egner seg for dette er personer med allergisk rhinokonjunctivitt eller allergisk astma bronchiale av mild eller moderat grad, hvor allergi mot et av de aktuelle allergenene er av vesentlig betydning. De fleste slike pasienter vil merke betydelig reduksjon av symptomer og medikamentbehov, en del vil bli symptomfrie. Noen vil ikke ha effekt av slik behandling.

Vi kan behandle voksne og barn over 6 år. Vi tilbyr slik behandling av hovedsaklig pollenallergener, og i spesielle tilfeller pelsdyr og husstøvmidd.

Hyposensibilisering mot pollenallergener bør startes høst eller tidlig vinter, mens hyposensibilisering mot dyr og husstøvmidd kan startes hele året.

Opplæring av medisiner

Hvis du får utskrevet medisiner hos oss vil legen eller testpersonell gi opplæring i hvordan å bruke disse.

Skal du til oss for behandling?

For at du skal få maksimalt ut av besøket her på KAL klinikken Oslo har vi laget en oversikt over informasjon som er nyttig, før, under og etter besøket hos oss.

Før besøket  -  Under besøket  -  Etter besøket