Hopp direkte til innhold
Foto: Christopher Olssøn

Livet med hjertesvikt

Bjørn Petter Ingebretsen fikk drømmejobben som hovedtrener for Strømsgodsets fotballag i Tippeligaen. På bursdagen sin. I fjor fikk han hjerteinfarkt, 49 år gammel. Nå jobber Bjørn Petter og kona Åse med å finne ut av livet. Samliv etter infarkt er ikke bare-bare.

Det er midt på dagen en dag i januar, og vintersolen skinner blekt i Mjøndalen i Buskerud. Det har hittil vært en snøfattig vinter, men trærne er dekket av rim. Det formelig gnistrer ute.

Bjørn Petter Ingebretsen (49) og kona Åse (49) er ute på en spasertur i nabolaget. Etter at Bjørn-Petter ble rammet av et hjerteinfarkt i juni i fjor, har disse turene blitt et atskillig hyppigere innslag i hverdagen enn før. Bjørn Petter har blitt svært nøye på å få seg nok mosjon.

Les hele saken om Bjørn Petter og Åse her.

Kjenn dine verdier

Hva bør verdiene være? Grenseverdier for når man bør vurdere behandling for enten høyt blodtrykk, høyt kolesterol eller høye blodsukkerverdier er:

  • Blodtrykk: 140/90
  • Totalkolesterol: > 5
  • LDL kolesterol (dårlig kolesterol): > 3
  • Langtidsblodsukker (HbA1c): 5,8 
  • Fastende blodsukker: 7

Har du rask og uregelmessig puls bør du ta opp dette med legen din.

Dette er grenseverdier for ellers friske personer og legen vil vurdere verdiene i forhold til hver enkelt person. Det er ofte nødvendig å gjøre flere målinger før en velger å starte behandling.