LHL

Hopp til innhold

Foto: Shutterstock

Spør kolslinjens ekspert

Still ditt spørsmål anonymt til Kolslinjen her, eller ring 800 89 333. Kolslinjen bidrar med informasjon, råd og veiledning om hvordan leve best mulig med kroniske lungesykdommer i hverdagen.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?
Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her på Kolslinjen innen 1-5 virkedager.

Velg en ekspert


Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelser



Sist besvarte spørsmål

Lunge

kols og prednisolon

Mitt forhold til Prednisolon. Jeg har i egenbehandlingsskjema gitt meg på Glittreklinikken fått beskjed at ved forverring av KOLS skal jeg selv starte en kur på 30 mg i 7 til 10 dager. Jeg har KOLS grad 4 , og har frem til nå i år hvertfall gått på 6 ? kurer.(har vært akutt innlagt 3 ganger). Beskjed om nedtrapping av medisinen varierer fra lege til lege, både antall dager og dosering. Hva er egentlig riktig ? ? ? Er nettopp ferdig med en kur med nedtrapping siste 3 dager 5 mg (1 uke siden), men nå har jeg blitt svært tungpustet igjen som fører til hyperventilasjon og panikkangst. (tungpustet ved den minste anstrengelse) Har jeg blitt avhengig av Predisolon ? Hvis jeg må bruke den fast , hvilken dose er riktig ? Håper på svar innen kl 15.00 i morgen , da jeg har telefonavtale med min fastlege ! Er det mulighet for mail/telefonkontakt med lungelege ? På forhand takk for svar !

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

(0)
Besvart 02. november 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er forståelig at du blir usikker og forvirret når du får mange forskjellige beskjeder.Du skriver ingenting om hvor lenge siden du var på Glittre. Hvis det er lenge siden noen har sett på egenbehandlingsplanen din, kan det være den bør justeres. Du bør absolutt stille disse spørsmålene du stiller her til fastlgene din. Ta også opp om det er mulig å kontakte en lungelege pr tlf, tror det kan variere.Du kan event. prøve å ringe avdelingen du har vært innlagt på, og høre om du kan få snakke med den legen som behandlet deg der. Jeg kan dessverre ikke si noe om hva slags prednisolon dose/nedtrappingsplan  du skal bruke, da det er et legeansvar.

Lykke til, og god bedring!

Mvh Hilde

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

kols, og div. annet

FEV1 1.2L (28%) FVC 3.3L (62%) Ratio 0.37 Hva betyr dette? Jeg er i behandlingskategori B. Hvor lang tid kan man forvente, før sykdom blir forverret? Jeg er 50 år og har me fra før og trener ikke. har ingen planer om å begynne å trene, Har rett og slett ikke ork. Jeg har også betennelse i prostata og dette blir ikke medisinert, da lege sier jeg ikke skal ha antibiotika. Lunge Spesialisten sa jeg skullle behandles med antibiotika ved minste bakterie i luftveier, men hvorfor behandles ikke min prostata?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

(0)
Besvart 02. oktober 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er ingen automatikk i utviklingen av kols. Noen få prosenter har et nedadgående forløp, flesteparten holder seg ganske stabile over tid. Ta opp med fastlegen din hva disse tallene betyr, da jeg er litt usikker på om de er helt korrekt gjengitt. Det vi vet er at gjentatte infeksjoner i lungene kan være med på å gi en forverrelse av kols.Antibiotika i forhold til infeksjoner er å anbefale da en ser at infeksjoner sjelden går over av seg selv hos de som har en kolsproblematikk. Hva som gjør at du ikke blir medisinert for din prostata må du ta opp med din fastlege.

Ta kontakt med kolslinjen på tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

Lungeutredning

Hei mann 55 år oppvokst på gård og jobbet med jord planter og i lager. Jeg røyker ikke og har aldri røkt. Nå lurer jeg på om jeg kan ha redusert lungekapasitet eller mye støv/midd etc i lungene. målte lungene når jeg var 19 hadde da i følge test ca 75% av normal kapsistet. Jeg blir fort andpusten ,selv om jeg nå trener 4-6 ganger i uka merker jeg ingen foranding på lungekapasitet. hva syntes dere jeg bør gjøre +

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

(0)
Besvart 02. oktober 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Anbefaler deg å ta en ny pusteprøve hos fastlegen og event  be om en videre utredning hos lungespesialist. Det er fastlegen som må henvise deg til en slik omfattende lunge undersøkelse, hvis du ikke velger å foreta en privat konsultasjon. Det kan høres ut som det er noe som ikke stemmer.

Lykke til!

Mvh Hilde

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

Slimmobilisering

Mener dere acapella er et bedre alternativ til slimmobilisering enn mini- pep? Hvordan rengjøres den, kan den evt demonteres? Noen mulighet til måling av kraft på utpust på den?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

(0)
Besvart 02. oktober 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

 

Vi tenker at acapella og pep har litt forskjellige virkeområder:

 

I store trekk sier jeg slik, at pep egner seg best, hvis man har vært immobilisert over litt tid, at lungevevet er noe sammenklappet pga redusert ventilasjon, eller man er i enfase, der man har svært lite pust, og derfor ikke orker å være ås mye i aktivitet, og dermed lettere kan få litt sammenfall av lungevev. Der er pep mer egnet enn en acapella.
Styrken ved en acapella er at den åpner opp luftveiene midlertidig/intermitterende, igjennom hele utpust-fasen, lettere mobiliserer slim, også fra perifere områder i, fordi man tømmer seg mer med luft, dermed letere klarer å rekruttere dette slimet. Dersom man har mye slim, og kanskje mer hyperinflasjon/emfysem, så synes jeg at acapella egner seg godt!

 

 

 

Vanlig rutine på rengjøring er skylling på varmt såpevann, og lufttørkes, men det kan også vaskes i oppvaskmasin. Det tåler ikke koking.
Demontering av acapella er kun å fjerne munnstykket, ikke noe annet. Det er ikke mulig å måle kraft på ut-pust på en acapella, men det gir ikke det helt store trykket, men det kan justeres, ved å skru på "hjulet". Det vet sikkert den som har den.

 

 

 

 

 

--
Vennlig hilsen

Ulla Pedersen
Spesialist hjerte og lungefysioterapi

MPh Helsefagvitenskap
Fagutvikler LHL-klinikkene Glittre, HTV NFF.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

Røykeslutt og hoste

Hei. Hvis en hosta endel når en røyka, men slutta og hoste når en slutta og røyke. Betyr det en hvis beringsprosess i de øvre luftveiene.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

(2)
Besvart 26. september 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Gratulere så mye med røykeslutt, det er et kjempviktig arbeid du har gjort der.

Det er helt naturlig at du vil oppleve en bedring i forhold til hosten når du har sluttet å røyke. Flimmerhårene som har ligget nede pga røyke inntaket, har nå reist seg opp igjen og opptatt funksjonen sin med å stå børste bort støv og skitt, og bidrar da til mindre slim som må hostes opp. En positiv effekt av røyelsutt.

Lykke til videre!

mvh Hilde

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

kols og høyde og yrkesirritanter

Hei, med ny KOLS diagnose undres jeg hvordan kroppen fungerer under høydeopphold? Som tidlig voksen, jobbet jeg med sterk syre og salmiakk, før det jobbet jeg fra 14/15 års alderen som "feier", hvor jeg feiet verkstedgulv. I dag arbeider de med verneutstyr(masker), vi hadde ingenting. Hosting og harking har alltid vært en del av livet mitt og spesielt bihuler, som renner eller er tette. Jeg har hatt "kronisk bronkitt" og derfor aldri fått noe behandling for hoste, feber, bihuler og lignende utover hostesaft. Kan dette være gamle skader, som kan forveksles med KOLS og kan behandles? Mvh Fjellvandrer med KOLS

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

(2)
Besvart 26. september 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det kan ved  nedsatt oksygeninnhold i blodet, være en utfordring med høydeopphold. Alle de irritantene du har vært utsatt for i gjennom yrkeskarrieren din kan også ha vært med på utviklingen av kols. Du skriver ingenting om du har røkt. Begge disse spørsmålene  er noe du må ta opp med fastlegen å høre hvordan dine lungeverdier ser ut, og hvilke grad av kols du har.

Mvh Hilde

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

Kolsutvikling

Hei Jeg er en dame på 52. år Måling: FVC 102 Fev1. 76 Fev1./Fvc 71 PEF 90 Jeg gikk vite at jeg har astma og mild kols for 2 års siden. Bruker medisin Seretide . Jeg var på kontroll denne uken og målingen er det samme. Jeg sluttet å røyke for 7. halv års siden. Jeg er i god form- går mellom 10000- 15000 skritt hver dag. Vil kolsen min øke til moderat og alvorlig kols- eller vil sykdommen være stabil..........

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

(3)
Besvart 26. september 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Så fint at du har sluttet å røyke, og at du går mye. Det eneste som helt kan stoppe utviklingen av kols er røykeslutt, og systematisk trening kan faktisk kompensere litt for det lungetapet du har lidd. Du skriver at du går en viss mengde skritt hver dag, men ikke noe om tempoet du går i. Vil anbefale deg å ta kontakt med en fysioterapeut å få et tilpasset treningopplegg som går på både kondisjontrening og styrketrening. Det virker som du har gjort  mye riktig, men hvis du ønsker litt mere informasjon og kunnskap om å leve best mulig, så er det muligheter for å søke seg inn til lungerehabilitering.

Ønsker deg riktig lykke til!

Mvh Hilde

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

Kols og oksygen

Hei Min mor har hatt kols og hjerteproblemer i mange år. Hun har nå 20% kapasitet igjen. Det hun forteller meg er at oksygen inntaket ligger på 96%. Dette kan jeg ikke forstå, da hun knapt kan gå opp en liten trapp før hun må hvile. Mitt spørsmål er vel, om oksygen apparat vil kunne hjelpe henne. Slik jeg oppfatter er inntaket kun på 96% når hun sitter helt stille. Men, det gjør man jo ikke. Kan et oksygen apparat hjelpe henne i hverdagen. Føler at legen ikke gjør en god nok jobb for henne.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

(2)
Besvart 31. august 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er vanskelig for fastlegen å avgjøre om din mor kan ha nytte av oskygen. Det er spesielle kriterier som må oppfylles, og det er en lungelege som kan avgjøre dette. Dere kan be om en henvisning fra fastlegen til en lungelege på grunnlag av at dere ønsker en utredning for oksygen. Din mor kan fint ha 96% oksygenmettning når hun sitter i ro, men har hun målt oksygenmettningen når hun beveger seg? Den kan gå betydelig ned under aktivitet. Din mor trenger ikke å ha et oksygenbehov, selvom hun har en langtkommen kols. Det beste  å gjøre er  en undersøkelse av oksygeninnholdet i blodet, for å kartlegge. Ta det opp med fastlegen, kanskje er en slik undersøkelse allerede gjort.

Lykke til!

Mvh Hilde

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

Kols og vaksine

Hei.Hvis en tar vaksine mot lungebetennelse, er ikke det en god sikring. influensavasine er vel for og ikke få bronkitt eller er det missforstått. Har opplevd og være 1 av 50 tusen som ikke kan bruke en medisin, er defor veldig skeptisk til influensavaksine. Det er vel ikke noen annen måte og finne ut om en tåler vaksinen.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

(3)
Besvart 30. august 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Vaksine mot lungebetennelse og vaksine mot influensa er to forskjellige vaksiner. Lungebetennelse forårsakes av en bakterie, men influensa forårsakes av et virus. Influensa vaksinen lages ny hvert år, og må tas hvert år. De som har egg allergi skal ikke ta denne vaksinen, noe annet som du kan reagere på vet jeg ikke om. Lungebetennelse vaksinen trenger du ikke å ta like ofte, den har lenger varinghet, men det er legen som avgjør hvor ofte du trenger å ta denne vaksinen.

Ta kontakt med fastlegen din for å få vite mere om hvordan akkurat  du bør forholde deg til influensavaksine.

Mvh Hilde

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

Kols og oksygen

Har kols. Røyker noe (5-6/dag) men jobber aktivt for røykeslutt. Kollapset for litt siden, men ble reddet av ambulanse som gav oxygen 8 lm på det meste. Opplevde samme kveld at inntaket og effekten av forstøver med Ventoline var langt mer effektivt enn "normalt". Det virket som om jeg fikk en ettervirkning av oxygenet også formiddagen dagen etter med bedret virkning av Ventoline-inntaket. Er det utelukket at jeg kan få en oxygen-konsentrator for bruk ved spesielt behov pga at jeg ikke er helt røykfri? Jeg ser også at det stilles spørsmål om kols-pasienter har noen nytte av oxygenbehandling.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

(2)
Besvart 28. august 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er kriterier som må oppfylles for å få oksygenbehandling og  en oksygenkonsentrator hjem. Du kan ta kontakt med fastlegen for å få en henvendelse til en lungelege for å finne ut om du oppfyller kriteriene for oksygenbehandling. Kriteriene sier noe om du kan ha nytte av en slik type behandling.

Du må gjerne ringe kolslinjens tfnr på 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Lykke til!

Mvh Hilde

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener: