Hopp til innhold

Foto: Christopher Olssøn

Hjertekatetrisering - koronar angiografi

Koronar angiografi- eller hjertekatetisering er en undersøkelse av hjertets koronararterier, klaffer og kamre. Undersøkelsen gjøres med kontrastvæske og røntgenbilder.

Denne tjenesten får du ved

I mange tilfeller viser det seg at det er normale koronarartierer. Pasientens plager vil da kunne behandles med medikamenter alene. Dersom kardiologen finner forsnevringer av betydning vurderes det som det er mulig å foreta utblokking (PCI)

Anbefales utblokking får pasienten tilbud om å få dette utført med det samme. Utblokkingen foregår enten via ballong eller med bruk av stent.

Du ligger på ryggen på et operasjonsbord under selve undersøkelsen. EKG-ledninger kobles til, slik at hjerterytmen overvåkes. Over deg er det et bevegelig røntgenapparat, som viser hjertet ditt fra flere vinkler.

Måler hjertets pumpeevne

Undersøkelsen gjøres via en blodåre (vene) i armen eller lysken. Det legges et sterilt laken over deg med et hull over innstikkstedet. Deretter setter legen lokalbedøvelse.

Så snart bedøvelsen virker føres en tynn ledning (kateter) via blodåren frem til hjertet. Dette er et spesialkateter som gjør det mulig å registrere trykk og måle hjertets pumpeevne. Se illustrasjon.

Undersøkelsen gir lite ubehag

Det brukes røntgengjennomlysning når kateteret føres til hjertet. Det gjøres for å se hvor kateteret skal plasseres. Det måles blodtrykk på forskjellige steder og blodprøver tas. Til slutt måler man hvor mye blod hjertet ditt pumper ut i hvile.

Under undersøkelsen, når katetret ligger i hjertet, kan du ofte kjenne ekstra hjerteslag. Dette er normalt og er ikke farlig. Undersøkelsen gir vanligvis lite ubehag, men si ifra til personalet hvis du kjenner noe.

Når undersøkelsen er ferdig, får du en kompresjonsbandasje over innstikkstedet. Bandasjen skal ligge på i et visst antall timer etterpå. 

Lang erfaring - sikkert resultat

Hos oss er det svært erfarne kardiologer som har stor mengdetrening som gjennomfører inngrepet. Feiring er landets eneste private tilbyder av denne typen behandling og tall fra 2014 viser at vi er landets nest største tilbyder.

Fordi kardiologene våre har lang erfaring og har svært høy mengdetrening lykkes de med flere vanskelige oppgaver og de gjennomfører jobben med mindre risiko for feil og komplikasjoner.