LHL

Hopp til innhold

Foto: Christopher Olssøn

Hjertekatetrisering - koronar angiografi

Koronar angiografi- eller hjertekatetisering er en undersøkelse av hjertets koronararterier, klaffer og kamre. Undersøkelsen gjøres med kontrastvæske og røntgenbilder.

Denne tjenesten får du ved

Koronar angiografi er en røntgenundersøkelse av hjertets koronararterier. En slik hjertekateterisering kan også innebære undersøkelse av hjertets klaffer og kamre. Undersøkelsen gjøres med kontrastvæske og røntgenstråler. Du ligger flatt på ryggen og er våken under hele undersøkelsen. Før undersøkelsen starter, får du lokalbedøvelse ved innstikkstedet i håndleddet (arteria radialis) eller i lysken (arteria femoralis).

Herfra føres tynne slanger (katetre) fra håndleddet, eller lysken gjennom åresystemet og inn til hjertets munning av kransåren. Kontrastvæsken gis gjennom kateteret mens det tas bilder av koronararteriene, evt. også klaffer og hjertekamre.

Forberedelser og undersøkelsen tar fra 30 minutter til 1 time. Dersom du behandles med PCI , kan det ta inntil 2 timer før behandlingen er ferdig.

Mulige resultat av hjertekateterisering

I mange tilfeller viser det seg at det er normale koronararterier. Dersom legen finner forsnevringer av betydning, vurderer legen om det er tilrådelig å foreta PCI. Som oftest er utblokking en enkel prosedyre som kan gjøres via samme innstikksted som koronar angiografi.
Med denne behandlingen ønsker man at blodtilførselen og oksygen transporten til hjertemuskelen skal gjenopprettes eller forbedres. Anbefales utblokking vil du vanligvis få tilbud om å få dette utført med det samme.

Utblokking kan være vanskelig hvis forsnevringene ligger nær delingssteder mellom større årer, der det er et stort antall forsnevringer, eller årene er helt tette. Dersom åren er viktig for hjertets funksjon, vil du eventuelt få tilbud om åpen hjerteoperasjon (bypass /ACB) i stedet.

Undersøkelsen gir lite ubehag

Det brukes røntgengjennomlysning når kateteret føres til hjertet. Det gjøres for å se hvor kateteret skal plasseres. Det måles blodtrykk på forskjellige steder og blodprøver tas. Til slutt måler man hvor mye blod hjertet ditt pumper ut i hvile.

Under undersøkelsen, når katetret ligger i hjertet, kan du ofte kjenne ekstra hjerteslag. Dette er normalt og er ikke farlig. Undersøkelsen gir vanligvis lite ubehag, men si ifra til personalet hvis du kjenner noe.

Når undersøkelsen er ferdig, får du en kompresjonsbandasje over innstikkstedet. Bandasjen skal ligge på i et visst antall timer etterpå. 

Lang erfaring - sikkert resultat

Hos oss er det svært erfarne kardiologer som har stor mengdetrening som gjennomfører inngrepet. Feiring er landets eneste private tilbyder av denne typen behandling og tall fra 2014 viser at vi er landets nest største tilbyder.

Fordi kardiologene våre har lang erfaring og har svært høy mengdetrening lykkes de med flere vanskelige oppgaver og de gjennomfører jobben med mindre risiko for feil og komplikasjoner.