Hopp direkte til innhold
Korona
Foto: Shutterstock

Immunsystemet, kosthold og korona

Vi har samlet noen gode råd til deg for å holde deg frisk og for å unngå å spre sykdom til de som er mer sårbare enn deg.

I disse tider ser vi at det flere steder blir diskutert hvordan man kan styrke kroppens immunforsvar gjennom kostholdet. Det florerer av tips om enkeltmatvarer og kosttilskudd som kan ”booste” immunforsvaret og bidra til at du unngår å bli syk. Mange av disse tipsene baserer seg på at noen ønsker å tjene penger på krisen vi står oppe i, og er ikke forankret i forskning og anbefalinger fra helsemyndighetene. Det finnes nemlig ingen god forskning som tilsier at tilskudd av enkeltmatvarer eller kosttilskudd kan øke kroppens forsvar mot sykdom. Det vi derimot vet er at et sunt og variert kosthold over tid styrker immunforsvaret.

Vi har samlet noen gode råd til deg for å holde deg frisk og for å unngå å spre sykdom til de som er mer sårbare enn deg.

Handleturen

Uten å hamstre kan du fint planlegge for 3-4 dager framover slik at du slipper å gå på butikken hver dag. Skriv handleliste over hva du trenger de neste dagene, både middager og de andre måltidene. Har du muligheten bør du legge handleturen til et tidspunkt du vet det er færre mennesker ute. Med hjemmekontor kan det være fint å ta seg en pause i løpet av dagen for å rekke å handle før ”alle” kommer mellom 16 og 18.

Vask hendene godt før du går ut for å unngå  å overføre eventuell smitte til andre. Husk at noen kan være smittebærere uten at de har symptomer på sykdom. Hold god avstand til andre, minst en meter, og unngå å ta på matvarer du ikke skal ha. Ta gjerne med deg en serviett med overflatesprit slik at du får tørket av håndtaket på handlevognen eller kurven du skal bruke. Husk imidlertid at du uansett kommer til å ta på mye i butikken, dører til kjøleskap og frysere eller bankterminalen, og det som er viktig er at du unngår å overføre eventuelt virus fra hendene til slimhinnene i munn og øyne. Unngå derfor å ta deg selv til ansiktet før du kommer hjem og får vasket deg. Vask hendene godt med en gang du kommer hjem, før du tar på noe i huset, slik som lysbrytere og dørhåndtak. Det er også lurt å vaske noen av matvarene du har med deg hjem, slik som frukt og grønt som ikke skrelles og bokser som skal drikkes direkte av.

Kosthold for å unngå sykdom

Våre beste råd for å unngå å bli syk eller overføre viruset til andre er å vaske hendene godt og ofte og å holde avstand til andre mennesker. Dette er rådene fra helsemyndighetene som vi vet gir den beste beskyttelsen mot viruset.

Setter du i tillegg av tid til aktivitet og tar deg en tur ut i frisk luft hver dag, har du gjort mye for å opprettholde en god helse i disse tider, både fysisk og psykisk.

Kostholdet spiller imidlertid en viktig rolle i kroppens forsvar mot sykdom, og da er det de generelle anbefalingene fra Helsedirektoratet som gjelder:

  1. Spis regelmessige måltider med variert og sunn mat.
  2. Pass på å få i deg rikelig med frukt og grønt, grove kornprodukter, fisk og magre meieriprodukter. 
  3. Spis mindre av fete kjøtt- og meieriprodukter, snacks, godterier og kaker som inneholder mye fett og sukker.
  4. Begrens alkohol  og drikk rikelig med vann.