Hopp direkte til innhold
Korona

Barn, unge og gravide

Hvordan tåler barn viruset? Og kan de smitte andre? Vi svarer på ofte stilte spørsmål rundt barn og gravide.

Barn og unge

Hvordan tåler barn viruset? Og kan de smitte andre?

Barn ser ut til å tåle sykdom med koronavirus bedre enn eldre, men barn kan smitte andre.

Det er kun noen få barn som har blitt innlagt med dette i hele verden. Men barn kan smitte andre. ,

Kan barn leke med hverandre eller være sammen?

Alle bes om å være mest mulig hjemme. Man kan omgås søsken som normalt, dette gjelder også barn fra skilte familier som har flere hjem. Hovedmålsettingen er likevel å redusere antall kontakter til et så lavt nivå som mulig.

Det anbefales å ikke samle flere til leketreff eller felles aktiviteter. Målet er å holde avstand for å hindre smitte.

Anbefalingen er å holde minst en meters avstand.

Hvor nært kan barna leke?

Anbefalingen er å holde minst en meters avstand. Målet er å holde avstand for å hindre smitte.

Hvor lenge kan barn leke sammen?

Samvær bør begrenses (få timer).

Hvor nære kan barn være hverandre?

Anbefalingen er å holde minst en meters avstand.

Hvor mange barn kan leke sammen?

Det anbefales at gruppene ikke er større enn 2-3 barn.

For å ivareta barns behov for lek med andre barn kan man ha en til to faste lekevenner og holde seg til de samme lekevennene gjennom denne perioden. Det gjelder også for ungdom.

Det er bedre å møtes for lek utendørs enn innendørs.

Får ikke barn leke sammen?

For å ivareta barns behov for lek med andre barn kan man ha en til to faste lekevenner og holde seg til de samme lekevennene gjennom denne perioden. Det gjelder også for ungdom.

Det er bedre å møtes for lek utendørs enn innendørs.

Kan vi gjennomføre bursdager?

Bursdager bør utsettes inntil videre.

Kan jeg ta med barnet mitt på lekeplassen?

Lekeplasser med mange barn samtidig bør unngås. Anbefalingen om en meters avstand gjelder også her.

Kan barnet mitt ha venner på overnatting?

Overnattingsbesøk bør begrenses i denne perioden.

Hva kan vi gjøre for å unngå smitte? Hva kan vi gjøre for å passe på hygiene?

Vask hender ofte, både før, under og etter lek, og ha god hostehygiene.

Håndvask er også særlig viktig før måltider – som alltid.

Er det best å være inne eller ute?

Det er bedre å møtes for lek utendørs enn innendørs.

Lekeplasser med mange barn samtidig bør unngås. Anbefalingen om en meters avstand gjelder også her.

Hva skal jeg gjøre dersom barnet mitt har symptomer på luftveisinfeksjon?

Barn og ungdommer med symptomer på luftveisinfeksjon holdes hjemme og bør ikke være sammen med andre barn og ungdommer utenfor familien. Dette gjelder også ved milde symptomer.

Kan barna mine ha besøk om de er i hjemmeisolasjon eller -karantene?

Barn og ungdom som er i hjemmeisolasjon eller hjemmekarantene skal ikke omgås barn og ungdom utenfor husstanden.

 

Gravide og koronavirus

Hva vet vi om gravide og koronaviruset?

Gravide kan ha økt risiko for alvorligere forløp av enkelte virusinfeksjoner hvis de blir smittet, som for eksempel influensa. Vi vet foreløpig ikke om dette også gjelder for sykdommen covid-19.

Kan viruset smitte fra mor til barn før, under eller etter fødsel?

Det er per i dag usikkert om koronaviruset kan smitte fra mor til barn før, under eller etter fødsel.

Det er blant de tingene vi ikke vet sikkert.

Bør gravide ta spesielle forholdsregler?

Råd for å forebygge smitte med det nye koronaviruset er de samme som for andre infeksjonssykdommer, slik som god håndhygiene og unngå unødvendig samvær med personer med symptomer på luftveissykdom.

Gravide kvinner i 2. og 3. trimester, og gravide kvinner i 1.trimester som også har risikofaktorer, anbefales å ta vaksine mot vanlig influensa. Dette gjelder uavhengig av koronavirusinfeksjon.

 

Slik snakker du med barn om korona

Det er viktig å snakke med barn og unge for å unngå frykt og for å skape trygghet nå som dagene er så annerledes.

 • Snakk med barna om hvorfor skoler, barnehager og fritidsaktiviteter er stengt. Forklar at det for å passe på at koronaviruset ikke skal spre seg videre.
 • Spør hva de har hørt eller lest om korona og om det er noe de bekymrer seg spesielt for.

Gi saklig og korrekt informasjon. Pass på at du hverken overdriver eller bagatelliserer. Sykdommen er alvorlig, men vi er godt forberedt i Norge.

 • Ikke stress barna unødig – hosting eller nysing er normalt, og de aller fleste som blir smittet av koronavirus får milde symptomer.
 • Snakk om at man ikke trenger å sjekke nyhetene hele tiden, og bli gjerne enige med barnet om hvor ofte. Sitt gjerne sammen med barnet og snakk om det dere ser, hører og leser.

Det er viktig å lytte til barnet. Vær tilstede i samtalen, og la barnet snakke ferdig. Husk at særlig mindre barn «fyller ut» med fantasien når det er ting de ikke forstår. Vær konkret, klar og tydelig. Gjenta gjerne på ulike måter. Forklar hvordan man blir smittet (dråpesmitte på nært hold) – og hvordan man unngår å bli smittet (god håndhygiene, nyse i albuekroken osv.) Vær tydelig på at det er lov til å være redd, lei seg eller sint når dagene blir så annerledes og man ikke kan gjøre som man pleier. Fortell at det er mange tusen leger og sykepleiere og andre som passer på at de som blir syke får god behandling.

 • Forbered barna på hvilke andre endringer som vil komme i ukene fremover, f.eks. at foreldre vil jobbe hjemmefra, at det blir mindre besøk av venner og familie, og at reiser, bursdagsfeiringer og lignende utsettes.
 • Forklar at denne situasjonen er for en periode, at ting vil bli som normalt igjen, men at vi ikke helt vet når.

 

Husk også:

Barn og unge søker ofte informasjon på internett. Sjekk barnas internettbruk. Spør gjerne om de har lest noe om koronaviruset på nettet i dag?

Denne filmen er laget for målgruppen barn og unge. Man kan velge undertekster på en rekke språk ved å klikke på det lille tannhjulet i bunnlinjen av videovinduet.

 

Råd til deg som forelder

Skoler og barnehager er stengt fordi alle må bidra til å begrense spredning av korona-epidemien. Det skaper bekymring og er stressende for mange familier. Her er noen råd som kan være til hjelp for å mestre den nye hverdagen:

 1. Det er lurt å opprettholde normale rutiner for måltider og leggetider.
 2. I løpet av det som er vanlig skoletid, anbefales det at barna gjør skolearbeid, tegner, leser eller lytter til bøker, og sørger for å være ute i frisk luft uten å være tett på andre.
 3. Fokuser på positive ting familien kan gjøre sammen – slik som å se film, høre på musikk, lese sammen, gå en tur eller spille spill. Pass på at dere samles rundt felles måltider.
 4. Husk at du er en rollemodell for barna. Hvordan du håndterer stress, hvordan dere voksne snakker om situasjonen, og hvordan dere reagerer, påvirker barna.
 5. Følelser som redsel, panikk, tristhet og ensomhet er normale reaksjoner i slike spesielle situasjoner. Barn er sensitive for voksnes følelser, og det er bedre å være åpen om følelsene sine enn å skjule dem.
 6. Barn reagerer på forskjellige måter. Noen kan virke uberørt når du snakker med dem, men vise bekymring senere. Vær særlig oppmerksom på kvelden og natten. Mange barn blir ekstra engstelige da.
 7. Det er viktig å holde seg orientert, men det kan være lurt å begrense bruken av sosiale media og lignende hvis det fører til økt stress og unødig redsel.
 8. Søk støtte hos andre – Ikke vær redd for å be om hjelp.

Snakk om hva dere skal gjøre i familien dersom noen føler seg dårlig og blir syk. Dersom det blir aktuelt med karantene: forklar hva det betyr og snakk om hva dere kan gjøre for at det skal bli så hyggelig som mulig.

Få nyhetsbrev fra LHL

Her kan du lese nytt om fysisk aktivitet og helse, kosthold, korona, allergi, luft, pasientrettigheter og mye mer som kan hjelpe deg med å få en god helse.

Ved å registrere din e-post samtykker du til at LHL kan sende deg nyhetsbrev. Vi bruker ikke din e-postadresse til noe annet enn dette.

Du kan når som helst melde deg av. Les mer om hvordan vi behandler dine data på lhl.no/personvern
Vi bruker Mailchimp til å sende nyhetsbrev. Les om MailChimp og personvern.