LHL Astma og allergi

Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Sommer er istid – også for dem med allergi

LHL Astma og allergi har med god hjelp av våre følgere på Facebook fått tips om is som passer for de fleste. Her kan du lese en liten oppsummering.

De seneste årene har det stadig kommet flere gode veganske produkter på markedet, som selvfølgelig også er til stor glede for oss som er allergisk mot melk og egg.

Vi spurte følgerene våre på Facebook om råd, og her har vi samlet noen av tipsene i jakten på den gode sommerisen: 

Tips til iskrem i varmen

  • Oatly har flere varianter av havreis som er uten melk, soya, egg og nøtter. Diplomis og Hennig Olsen har allergenguide på sine hjemmesider.
  • Danske Frisko har en serie vegansk iskrem som heter Choice, basert på soya og er i tillegg nøttefrie, også uten spor av nøtter. De får du blant annet hos Meny.
  • Diplomis og Tofuline lanserte for noen år siden laktosefri Kroneis med glutenfri kjeks.
  • På nettet er det flere oppskrifter på hjemmelaget is uten melk. Eksempelvis ispinner fra Tine laget av den veganske fløten Gryr.
  • IKEA tilbyr vegansk softis i sine varehus. 

3 viktige ting å huske på: 

  1. Vær obs på at isen kan være merket med "kan inneholde spor av" ulike allergener. Heldigvis er det mange som tåler spormengder. Er du usikker på hvordan du reagerer, burde du kontakte legen din som ut i fra alvorlighetsgraden av din allergi vil kunne gi råd om du kan bruke spormerkede produkter eller ikke.
  2. Husk å lese varedeklarasjonen nøye - hver gang!
  3. Vi anbefaler ferdig innpakkede produkter fremfor buffet og isdisk. Dette på grunn av at det er stor risiko for at alle variantene er "forurenset" med allergener ved at samme skje brukes mellom istypene.

Dette er kun et lite utvalg av tips til allergivennlig is, og det finnes nok mange fler der ute. Har du tips ønskes det stort velkommen!

Få nyhetsbrev

Jeg vil ha nyhetsbrev fra LHL Astma og allergi - for gode tips og nyheter.

Velg nyhetsbrev

Du kan når som helst melde deg av. Se også www.lhl.no/personvern