LHL

Hopp direkte til innhold

Nyhet - allergivaksine i dråpeform

Som en av de første i landet kan LHL-sykehuset Gardermoen og KAL-klinikken tilby en ny, smertefri allergivaksine. Det er en god nyhet for de som ønsker å behandle sin allergi og få en lettere hverdag med færre allergisymptomer.

En allergivaksinasjon vil kunne dempe symptomene på allergi, og gjøre behovet for bruk av medisiner mot allergi mindre. I noen tilfeller kan man bli kvitt allergien og behov for allergimedisiner helt. 

Man kan vaksineres mot tre- og gresspollen, hund, katt, husstøvmidd og midd.

Vaksinen, Staloral, gis i form av dråper som legges under tunga. En dråpe daglig i fem til tolv måneder, avhengig av hvilken allergi du har.

Behandling

Behandlingen strekker seg over tre år. Oppstart skjer etter allergiutredning i poliklinikk eller hos spesialist med kompetanse innen allergologi.

Den første dosen gis i klinikken med observasjon fra sykepleier. Deretter trappes dosen opp i to uker til man når et vedlikeholdsnivå man fortsetter på til man er ferdig. Ved allergi mot pollen starter behandlingen ca fire måneder før pollensesong og  fortsetter til sesongen er avsluttet. Dette gjentas i tre år.

For helårsallergenene hund, katt, midd og mugg gjennomføres dråpebehandling daglig i tre år. Man kommer til kontroll en gang i året og følges ellers opp via telefon.

I motsetning til vaksine med sprøyter gjennomføres behandlingen hjemme. Vaksine i tablettform mot timotei (en type gress) og husstøvmidd er også tilgjengelig. Oppstart foregår p samme måte som med dråper og man legger en smeltetablett under tunge hver dag i tre år.

Det kan søkes refusjon fra Helfo for ekstraktene, da betaler man kun egenandel

Les mer om allergivaksinasjon på LHL-sykehuset Gardermoen.

Publisert 15.03.2018