LHL Astma og allergi

Hopp direkte til innhold

Allergisymptomer eller koronavirus? Les mer på våre temasider om korona.

Viktig melding
Foto: Shutterstock

Forbered deg på gresspollensesongen

Riktig type gress i hagen og god medisinering mot gresspollen kan hjelpe deg som er allergisk.

Nå er det tid for å starte medisineringen mot gresspollen, i hvert fall på Østlandet. Her starter sesongen i månedsskifte mai-juni, etterfulgt av Midt-Norge og Sørlandet en uke senere. Fra midt i juni er det fjellet i Sør-Norge og Vestlandet som står for tur. Og tilslutt Nord-Norge med blomstring i slutten av juni.

Medisinering mot gresspollen

Medisiner mot pollenallergi virker forebyggende, og helst bør du komme i gang med både tabletter eller mikstur minst én uke før spredning. Det samme gjelder for kortisonholdig nesespray, hvis du bruker det. Disse virker forebyggende og skal tas hver dag i den aktuelle perioden, selv på dager med lite eller ingen plager. Da oppnår man best effekt og en bedre hverdag. Øyendråper benyttes når symptomene oppstår.

Gressarter som kan gi allergi

Vi har rundt 160 ulike gressarter her til lands, mange av disse har forskjellig blomstringstid og derfor vil sesongen strekke seg over mange uker i juni, juli og august. Når man tester mennesker for gresspollenallergi, brukes timotei fordi den kryssreagerer med mange av de andre sortene.

Sommeren er høytid for turer rundt omkring i vårt landstrakte land, og sesongen kan bli lang og krevende for mange med allergi mot gress.

Spredningen av gresspollen er avhengig av vind, vær, vind og sol. Pollenet vil ha en maksspredning på mellom 100 – 200 meter.

Gressplen med mindre pollen

Reagerer du på gresspollen, og skal anlegge ny plen, er svingelarter å foretrekke. Svingel har beskjeden blomstring og vil derfor spre mye mindre pollen enn de tradisjonelle gressartene. Hvis du i tillegg blander den med kløver, blir det mindre gress i plenen og redusert pollenspredning.

Gode råd ved gresspollenallergi

  1. Er du allergisk mot gress, bør du få en annen til å ta plenklippingen. Det er først når gresset blir langt at det begynner å blomstre og avgi pollen, så det er lurt å klippe regelmessig. Må du gjøre jobben selv, kan løsningen være å bruke pollenmaske og solbriller, og deretter hoppe i dusjen.
  2. Bruk gressklipper med oppsamler. Det reduserer spredningen i området og vil gi mindre plager.
  3. Utsett klippingen til gresset er tørt. Fordi allergenene i gresset er vannløselig, vil konsentrasjonen av pollen bli høyere når fuktig gress klippes. 
  4. Unngå å sitte på gresset eller oppholde deg ved store gresskledde områder.
  5. Ute ved sjøen og på svaberg vil det være mye mindre spredning når det er pålandsvind. 

Hold deg oppdatert ved å sjekke pollenvarselet her. 

 

Podkast om pollenallergi: Hva er pollenallergi og hvordan arter dette seg for den som har dette? LHL gir deg råd og tips til hvordan du best mulig kan leve med pollenallergi, hvilke alternativer har du til vaksinering?