Hopp til innhold

Foto: Shutterstock

Vinter og hud

Tørr, kald luft og temperaturendringer mellom inne og uteklima gjør at huden tørker lettere ut i vintermånedene. Samtidig er nordisk hud spesielt utsatt i møte med de første solstrålene. Slik bevarer du hudens fuktighet gjennom vinteren!

Tørt klima gir tørr hud

Ved kulde og lav fuktighet i luften (tørt klima) vil huden raskere tørke ut fordi den ikke klarer å holde på fuktigheten. Det ytterste hudlaget, som er svært tynt og fint, blir skadet og klarer ikke å binde fukten i huden. Dette resulterer i en tørr hud som føles stram, klør og som ofte blir rød. Tørr hud som klør er plagsomt, og det kan oppstå sprekker i blant annet hender og føtter. Dette er smertefullt, kan gå utover både søvn og daglig aktivitet, samt øker sjansen for infeksjon i huden.

Personer som normalt ikke har plager med huden kan oppleve at den blir tørr når klimaet er kaldt og tørt. De som i utgangspunktet har en tørr hud kan få større plager med økt risiko for eksem. Har man en underliggende hudsykdom (f.eks. atopisk eksem) er det viktig å passe ekstra god på.

Les mer om eksem her.

Gode kremer beskytter huden

Bruk mykgjørende kremer med høyt fettinnhold og som binder fukt til huden. Unngå å smøre rett før du skal ut, da kan du risikere at kremen fryser på huden og kulden kjøler den ned, slik at kuldeskader kan oppstå.

Smør med en god, fet krem 20-30 minutter før du skal ut. Da får kremen god tid til å trekke inn, og vannet i kremen tid til å fordampe. Bruk en parfymefri krem med høyt fettinnhold, ikke lotion.

Riktig bekledning forebygger tørr hud

I tillegg bør du ta generelle hensyn som å unngå å være ute i kulden over lengre tid, og beskytte deg med klær som holder huden varm og tørr. Myk ull av god kvalitet tåles av de fleste, men hvis ull klør kan du finne andre varme alternativer, som fleece og vindtett materiale.

Husk varme vanter og sko som holder beina varme og tørre! Pass ekstra på kinn, nesetipp og lepper da disse er ekstra utsatt.

Bilde av liten gutt i barnevogn med masse klær.Voksne bør passe ekstra på barn med mindre mulighet for bevegelse i vinterkulda.

Pass på barna

Voksne må passe ekstra godt på når gradestokken kryper nedover, og spesielt hvis det er vind og sno i tillegg.

Følg med på

  • personer som ikke kan signalisere at de er kalde eller fryser
  • små barn med mye klær som gjør at de er mindre bevegelige eller sitter i ro på bakken i kulda, barn i pulk, sykkelvogn og barnevogn
  • de større barna som gjerne vil være ute i kulden over lengre tid

Er kuldekrem lurt?

Kuldekrem er omdiskutert, og du bør tenke deg godt om før den påføres bar hud som skal utsettes for kulde og vind. En studie, publisert i 1999, som så på bruken av kuldekremer blant finske rekrutter viste at det faktisk var høyere forekomst av frostskader blant de som hadde påført kremer som skulle beskytte mot kulde.

Kuldekremer er tette og legger seg som en film over huden. Når du blir svett kan ikke svetten trekke igjennom kremen, en fuktig hud blir lettere bli nedkjølt og dermed kan det oppstår frostskader.

Å smøre seg med kuldekrem kan gi "en falsk trygghet" som gjør at man blir værende lengre ute i sterk kulde enn anbefalt og kanskje unngår å dekke til bar hud.

Vinterblek hud og sol

Vinterhuden tåler ikke overdoser av sol, og den norske hudtypen er heller ikke tilpasset mye sol. Derfor kan vi lett kan bli solbrent når våren nærmer seg. De ultrafiolette strålene (UV-strålene) fra solen øker og kan gi skade. Vi kan godt kjenne på de første solstrålene uten å tenke solbeskyttelse, men hvis du er i tvil kan det være lurt å sjekke hvor sterk UV-strålingen er. Se dagens UV-indeks hos Statens strålevern. Hvis denne er tre eller høyere må du bruke solbeskyttelse.

Bilde av liten gutt som detter på langrennski i strålende sol.Har du planer om å gå på ski i påsken? Husk at snøen reflekterer solstrålene og øker behovet for solbeskyttelse.

Påske på fjellet

Både vinterferien og påsken er rett rundt hjørnet, og oppholder du deg ute i snøen vil solstrålene reflekteres og bli ekstra intense. Behovet for å beskytte huden øker, selv om det ikke nødvendigvis kjennes så varmt ut i lufta. Derfor er det er viktig å smøre seg med solkrem som har høy faktor før du setter i gang med aktiviteter ute i snø og sol. Husk at barns hud tåler mindre.

Benytt en fet krem, beskytt huden med klær eller smør med solkrem. Se Forbrukerrådes solkremtest 2015.

Les mer: Fakta om solkrem og UV-stråling

 

Artikkelen er sist oppdatert 09.02.2016.

Publisert 15.02.2016