Hopp direkte til innhold

Allergisymptomer eller koronavirus? Les mer på våre temasider om korona.

Viktig melding

Alvorlig eksem kan behandles - så hvorfor gjøres ikke behandlingen tilgjengelig i Norge?

I dag lever mange i Norge med en alvorlig atopisk eksem-diagnose. Alvorlig atopisk eksem er en underkjent sykdom, og mange av dem som lever med diagnosen lider i stillhet og er usynlige for mange.

Takket være omfattende internasjonal forskning har vi fått et etterlengtet medisinsk gjennombrudd for de med alvorlig atopisk eksem. Problemet er bare at denne nye behandlingen foreløpig ikke er tilgjengelig i Norge. Å vite at behandling finnes, men at du som «versting» ikke får ta den i bruk blir en tilleggsbyrde på toppen av alt annet som livet med alvorlig atopisk eksem byr på.

Vi vil derfor benytte anledningen til å sette alvorlig atopisk eksem på agendaen. Og med alvorlig mener vi ikke vanlig eksem, men et eksem som kan være så ille at det kraftig forringer livskvaliteten.

Atopisk eksem starter ofte tidlig i livet. Omkring 23 prosent av små barn har atopisk eksem. Eksem karakteriseres ved tørr hud, kløe og hissig utslett. Typisk er det også at det svinger i gode og dårlige perioder selv om man behandler og smører regelmessig. Mange vokser av seg eksemet frem mot skolealder. Men det gjelder dessverre ikke alle, og noen få uheldige, også kalt "verstingene" blant fagfolk, får en veldig alvorlig utgave av sykdommen. Atopisk eksem blir ofte kalt "barneeksem", men alvorlig eksem i voksenlivet er ikke barnemat. Tenk deg følelsen av å måtte gå en hel dag, eller rettere sagt et helt liv, med en stri gammel ullgenser ispedd kløpulver rett på kroppen. Og du får ikke ta den av! Ikke engang når kvelden kommer. Eviglange og søvnløse netter med intens kløe som gir åpne og væskende sår. Et eksem som blusser ekstra opp akkurat når det passer som dårligst – en selvtillit som gang på gang får en knekk, og i verste fall resulterer i langvarig angst og depresjon. Dette er hverdagen til opp mot 1000 nordmenn i dag.

Flere av "verstingene" forteller om muligheter i arbeidsmarkedet som innskrenkes. Fravær på skole og i sosiale settinger. Utallige konsultasjoner hos leger og hudleger. Spådommer om at sykdommen vil gå over av seg selv, som viser seg å ikke stemme. Behandling som tar timer morgen og kveld. Forventninger om effekt av kremer, tabletter, behandlinger, kostholdsendringer, livsstilsendringer, som ikke innfrir. Både helsetjenestekostnader og sosioøkonomiske kostnader ved alvorlig eksem er store.

En effektiv og målrettet behandling av alvorlig atopisk eksem hos voksne vil være en god investering i livskvalitet, arbeidskraft og psykisk helse.

Helle Stordrange Grøttum
Generalsekretær LHL Astma og allergi

 

Bli medlem

LHLs organisasjon for personer med astma, allergi eller eksem.

Bli medlem