Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Fat med ulike nøtter
Foto: Matt Seymour, Unsplash

Advent og jul med matallergi

Advent er tid for hygge og forberedelse til jul, men adventstiden og jula er også høysesong for allergiske reaksjoner på mat. Da fyller vi husene våre med nøtter, appelsiner og klementiner, marsipan, pepperkaker og andre kakesorter som kan føre til reaksjoner som kløe, eksem eller astmaanfall.

Luciafeiring, nissefest, julebord og avslutning i barnehager og skoler. De som har matallergi må unngå det de ikke tåler. Med litt omtanke og planlegging kan man enkelt tilrettelegge en sammenkomst slik at også de med matallergi kan delta.

Adventskalender

Det er kommet er rekke veganske adventskalendere på markedet. De er uten melk og egg. De fås en enkelte dagligvarebutikker, kan bestilles på nett eller kjøpes i helsekost. Eksempel Vegan norge, So Free og Moo Free.

Baking

Heldigvis finnes det alternative oppskrifter på julekaker og julemat som tåles av de aller fleste. Blant barn er allergi overfor melk og egg vanligst. En del reagerer på glutenholdig korn. Ved melkeallergi kan man i bytte ut smør med melkefri margarin, bruke for eksempel Gryr fløteerstatning fra Tine, vegetabilsk produkter av havre, ris, soya eller mandelmelk. Du kan også erstatte melk med juice i matlaging.

Les om melkeallergi

Egg kan erstattes med eggerstatning kjøpt i butikk eller av en selvlaget  blanding av bakepulver, maismel og vann/juice eller kullsyreholdig væske. Husk at bakverk ikke må pensles med egg.

Flere tips om eggfritt

Pynt med geletopper og seigmenn istedenfor sjokolade. Lag glasur av melis og vann evt med kakao. Det er ikke nødvendig med smør eller eggehvite i glasur til pepperkaker og julekaker.

Cøliaki og glutenallergi

Ved cøliaki og glutenallergi må alt glutenholdig mel erstattes av glutenfritt. Spelt inneholder gluten og kan ikke brukes. Det finns lyse og grove glutenfrie melblandinger. Bokhvete og hirse er glutenfritt. Havre inneholder ikke gluten men er ofte forurenset med gluten i produksjonsprosessen. Velg derfor havre som er merket glutenfri.

Dersom et barn reagerer på gluten vil melstøv kunne utløse reaksjon så vis hensyn ved baking i barnehager ved å unngå melstøv og ha egne redskaper til glutenfritt. Det hyggeligste er om man kan tilrettelegge slik at alle kan ha samme deig enten den skal være uten melk, egg eller gluten.

Nøtter

Allergi overfor nøtter er den vanligste allergi blant voksne. I julen bruker vi mye nøtter, i kaker, som knask og i gløgg. Nøtter kan erstattes med gresskarkjerner i bakverk. Kransekake med gresskarkjerner smaker godt selv om den har et lite grønnskjær. Solsikkefrø eller ristet havregryn kan brukes på samme måte som nøtter i kakebunner, frokostblandinger og topping på desserter.

Mandel i grøten kan erstattes med en hvit linse eller bønne. Server rosiner og mandler hver for seg og ved siden av julegløgg. Så kan den enkelte selv velge hva de har i gløggen.

Sitrusfrukter

Mange er ikke klar over at når det skrelles sitrusfrukter, kan saften som spres til luften føre til symptomer på allergi.

Alternative oppskrifter og produkter

Mange kokebøker og nettsteder har tips om mat og drikke for de med matallergi, deriblant glutenfritt på ncf.no eller Allergikokebok for hele familien av Ann Eli Mavrakis.

Flere bakerier og dagligvarebutikker tilbyr julemat uten melk og/eller gluten og mange dagligvarebutikker har nå laktosefri risengrynsgrøt. 

Mor og sønn lager mat sammen Foto: Shutterstock

Allergivennlige oppskrifter

Her finner du gode oppskrifter uten melk, egg, gluten og nøtter.

Gå til oppskrifter