LHL Astma og allergi

Hopp direkte til innhold

Allergisymptomer eller koronavirus? Les mer på våre temasider om korona.

Viktig melding

Unngå å bli solbrent

Vi er nå inne i den tiden som de fleste av oss blir ordentlig utsatt for sol etter vinteren. Huden er på det det blekeste og mest sensitive og solen kan derfor være en stor påkjenning, spesielt om man reiser på fjellet der man i tillegg får refleksjon fra snøen.

Snø og sol gir intense solstråler

Vinterhuden tåler ikke overdoser av sol, og den norske hudtypen er heller ikke tilpasset mye sol. Derfor kan vi lett kan bli solbrent når våren nærmer seg. Når du oppholder deg ute i snøen vil solstrålene reflekteres og bli ekstra intense. Behovet for å beskytte huden øker, selv om det ikke nødvendigvis kjennes så varmt ut i lufta. Derfor er det er viktig å smøre seg med solkrem som har høy faktor i god tid før du setter i gang med aktiviteter ute i snø og sol. Husk at barns hud tåler mindre. Benytt gjerne en fet krem før det påfører solkrem.

Se Forbrukerrådets solkremtest 2017.

Skygge er ikke alltid nok

Refleksjon fra snøen kan øke UV-nivået med over 50 prosent. Dermed er det høyere risiko for å bli solbrent og snøblind. Går du med sola i ryggen, får du altså likevel en del UV-stråling i ansiktet. Enkelte ganger kan faktisk vær som lett skydekke og snødrev gi sterkere stråler enn klarvær. Da er det ikke alle som tenker på at man må beskytte seg.

Vi kan godt kjenne på de første solstrålene uten å tenke solbeskyttelse, men hvis du er i tvil kan det være lurt å sjekke hvor sterk UV-strålingen er. Se dagens UV-indeks hos Statens strålevern eller på yr.no. Hvis denne er tre eller høyere må du bruke solbeskyttelse.

Tips til solbeskyttelse i fjellet og på stranda

  • Klær og lue gir den beste solbeskyttelsen for både barn og voksne
  • Bruk solbriller for å beskytte øynene, særlig viktig for barna
  • Bruk solkrem med minst faktor 30 på ubeskyttet hud
  • Om du svetter mye, smør deg oftere med solkrem
  • Husk at barn i pulk får mer sol fordi de ikke beveger seg
  • Ta pauser fra sola – vinterblek hud tåler lite

Les om sol og atopisk eksem

Les mer om solkrem