LHL Astma og allergi

Hopp direkte til innhold

Karnevalstid og sensitiv hud

Sminke og ansiktsmaling til barn er som regel ganske ufarlig, iallfall hvis dette blir brukt en sjelden gang. Hvis du tar noen forholdsregler kan også barn som har følsom hud eller eksem kan være med på moroa.

Karneval er populært, spesielt blant barn. Mange har tradisjoner med karneval både i barnehage, skole og i private sammenkomster. Men i barnegruppene kan det være et eller flere barn som har følsom hud eller eksem, og dette bør man ta hensyn til.

Ansiktsmaling

Ansiktsmaling er alltid et populært innslag når det er karneval. Noen ganger hjelper de ansatte i skolen og barnehagen til med å forvandle barna til søte sommerfugler eller ville dyr med sminke og ansiktsmaling.

For skole og barnehage er det en god regel å varsle foreldrene i god tid om aktiviteter som ansiktsmaling, for å gi dem mulighet til å melde tilbake hvis det skal tas spesielle hensyn.

Et enkelt råd er å smøre barna med en fet uparfymert krem før sminken påføres, denne vil beskytte huden og malingen blir lettere å fjerne i etterkant.

Hvis man trenger alternativ til ansiktsmaling er det mulig å benytte andre effekter for å forvandle barnet til karnevalsfeiringen. En klovnenese, morsomme briller eller bare noen få streker på kinnet i tillegg til kostymer og kanskje en parykk.

Allergi mot sminkeprodukter

Det er alltid en risiko for å få reaksjoner på - eller utvikle allergi av sminkeprodukter, dette avhenger gjerne av hvor ofte man benytter produktene. Vær oppmerksom i forkant og sjekk innholdsfortegnelsen når sminken eller ansiktsmalingen skal kjøpes inn.

Sminke som er beregnet til barn, skal være CE-merket. CE-merking er ikke en godkjenning, men produsentens garanti for at produktet overholder de reglene som gjelder for hudprodukter. 

Sminke beregnet for voksne kan inneholde stoffer som ikke er tillatt i produkter for barn.

Kostymer

Det er som regel foreldrene som stiller med kostymer til de håpefulle. Hvis karnevalskostymet kjøpes ferdig er det lurt å sjekke om det inneholder kjemikalier som ikke er å anbefale for barn.

Les om kjemiske stoffer i hverdagen og undersøk om stoffet er farlig.

Bruk fantasien og kreativiteten. Mye kan man lage selv av avlagte gamle klær eller en stoffbit. La barna være med å kreere sitt karnevalsantrekk da får de tilhørighet til dette og det blir ekstra morsomt.

Tips for karnevalskostymer

  • Ikke kjøp produkter som lukter sterkt av kjemikalier eller parfyme.
  • Vask eller skyll kostymene før de brukes første gang.
  • Bruk vanlige klær av bomull eller lignende under kostymet.
  • Unngå masker på barn som har allergi, eksem eller ekstra følsom hud.
  • Bruk kreativiteten og lag kostymene selv sammen med barnet.