Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Barn på stranden, sommer og sol og lek
Foto: Shutterstock

Solkrem og solbeskyttelse

En solkrem skal først og fremst beskytte mot solens farlige stråler, UV-strålene. Tenk på hvilket behov du har og hvor i verden du er, slik at du kan ta de riktige valgene.

Hvis du for eksempel oppholder deg i sydligere strøk, bør du bruke høyere solfaktor og ta en pause i skyggen et par timer midt på dagen, helst på den varmeste tiden.

Huskeregler om barn og sol

Det er viktig at barn lærer gode solvaner og at de voksne er gode rollemodeller når det gjelder å tenke solbeskyttelse. Hvis barna lærer hva som er bra med sola og hva som er for mye, så kan de slippe mange episoder med vond solbrenthet. Hyppig forbrenning som barn øker risikoen for hudkreft senere i livet.

  1. Barn under 6 måneder bør ikke være i sola, og barn under ett år bør ikke oppholde seg i direkte sol.
  2. Selv om barnet ikke utsettes for direkte sollys bør bar hud smøres med solkrem, for eksempel på kinn, hender og føtter.
  3. Litt sol er bra, men på solrike sommerdager bør vi sørge for at barna har mulighet for flere pauser i skyggen. Tenk hva som kan være mest behagelig for barnet.
  4. Solkrem er viktig på bar hud, men bør ikke være den eneste måten vi beskytter barnet på.
  5. Har barna svettet, badet eller vært lenge i solen midt på dagen, bør de smøres på nytt.
  6. La det bli en vane å ha med solkrem på tur, i barnehagen - og i skolesekken.
  7. Gi rikelig med drikke.

Smart smøring

  • Vær raus med solkremen. Bruk en stor håndfull med krem, tilsvarende 40 ml (ca. to spiseskjeer) for voksne og en barnehånd (20 ml) for barn. Påsmøres det et for tynt lag, kan den solfaktoren du benytter reduseres. Eksempelvis vil faktor 15 i tynt lag, kun tilsvare faktor 3-5.
  • Bruk solkrem med minst SPF 30.
  • Smør jevnt og rikelig.
  • Smør ofte, minst hver andre til tredje time.
  • Husk å smøre fotrygg, øreflipper, hender og isse.
  • La kremen tørke før du tar på deg klær, for å unngå flekker.
  • Mindre klær, sol og bading i saltvann virker positivt på huden, men unngå å tørre ut huden og vær nøye med å smøre med fuktighetskrem.
  • Husk at dersom du har rødt hår eller lys hud, trenger du ekstra beskyttelse.

Velg riktig solkrem

  • Velg en krem som gir beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler. En kombinasjon av fysiske og kjemiske filter finnes i mange solkremer og beskytter mot både UVA og UVB stråler. Fysisk filter har som viktigste virkemekanisme (90 %) at de faktisk absorberer UV-strålene og omdanner dem til ufarlig varme
  • Solkrem med fysisk filter blir gjerne liggende som et hvitt lag, beskyttende hinne, utenpå huden og reflekterer solstrålene bort. Dette er gunstig, men beskyttelsen svekkes ved bad og tørking med håndkle.
  • Solkrem med kjemisk filter absorberer de skadelige strålene og omgjør dem til uskadelig infrarød stråling, dvs varme. Disse kremene er lettere å smøre ut.
  • Noen reagerer på solkrem. Hvis du opplever rødhet i huden, det klør, du tror du er blitt "solbrent", smører på mer og blir stadig verre, kan det være en allergisk reaksjon. Det kan være en reaksjon på en av ingrediensen i kremen, eksempelvis parfyme. Velg derfor en solkrem med minimal risiko for allergi, og uten parfyme. Spør på apoteket etter en solkrem egnet ved soleksem og tilpasset sensitiv hud. 
  • Det er forskjell på solkrem utviklet spesielt til barn og solkrem til voksne. Solkrem til barn består enten av kun partikkelfilter eller en kombinasjon av partikkel- og kjemiske filtre. Dette for å redusere risk for eventuelle allergiske reaksjoner da lite eller mindre filter vil trekke ned i huden.
  • Dette betyr allikevel ikke at du MÅ bruke solkrem utviklet spesielt til barn til denne målgruppen, men det er en fordel. Det aller viktigste er at barnet blir beskyttet mot solen.

Gode råd i sommersola:

Ta pauser fra sola

Sjokksoling kan gi solbrenthet, flassing og soleksem. Huden trenger tid til å bygge opp sitt naturlige forsvar mot solen. Mellom klokken 12 og 15 er solen på sitt sterkeste, vær derfor ekstra forsiktig med soleksponering i dette tidsrommet.

Solen er også sterkere jo høyere over havet en kommer. Ved ekvator går solstrålene loddrett mot jorden, og veien gjennom ozonlaget blir kortere. UV-strålene øker derfor i intensitet, avhengig av nærheten til ekvator. Bruke gjerne høyere solfaktor og ta en pause i skyggen et par timer midt på dagen.

Klær og skygge gir den beste beskyttelsen

Bruk klær, hatt og solbriller – det beskytter mot solstrålene. Jo mer fargerike og tettvevde klær er, desto bedre beskytter de. Våte klær beskytter bare halvparten så godt som tørre klær. Klær med UV-beskyttelse kan være bra, f.eks. på stranda, i båt eller på land med ekstra intens sol. En solhatt med god skygge anbefales fremfor caps fordi solhatt også beskytter nakken og ørene.

Kilde

  1. Ultrafiolett (UV) stråling, Folkehelseinstituttet
  2. Kreftforeningen
  3. NHI
  4. Wikipedia
  5. NILU