Hopp direkte til innhold

Allergisymptomer eller koronavirus? Les mer på våre temasider om korona.

Viktig melding

– Bruk tøy som er arvet og la barnet spise jord med måte!

Mamma Hege Marie med sønnen Iver og mor Sarah med sin datter Agnes fulgte spent med da sykepleier Helle Stordrange Grøttum, som også er generalsekretær i LHL Astma og allergi, innledet til samtale og spørsmål rundt tema: "Kan allergi forebygges?", i forbindelse med LHLs barseltreff i Oslo torsdag 17. november.

– Det er fullt mulig å redusere risiko for å utvikle allergi på enkle måter og ved å ha noe kunnskap og bevissthet, sier Helle Grøttum.

på barseltreff

Både mødre og barn fikk viktig informasjon på barseltreffet i regi av LHL Astma og allergi.

– Det er naturlig og viktig at barnet ammes den første tiden, morsmelk er den beste mat for de minste barna. Men fra et allergiforbyggende perspektiv ser det ut til å introduksjon av fast føde fra 4-6 måneder er gunstig, sier Grøttum.

Norske myndigheter anbefaler fullamming til 6 måneder, men åpner nå for fast føde fra 4-6 måneder. Grøttum mener det da er fornuftig å være bevisst på hva barnet bør spise i de ulike fasene av oppveksten.

Om allergi

Reaksjonen fra immunsystemet er der for å beskytte oss mot alt "fremmed" som ikke hører hjemme i kroppen vår, som bakterier og virus. Når immunsystemet reagerer på proteiner (allergener) som normalt finnes i og rund oss, som for eksempel i dyrepels, husstøv, pollen eller i maten, er det en overreaksjon som vi kaller allergi.

Les mer om råd og tips knyttet til forebyggende tiltak mot allergi her.

– Jeg pleier også å si at bruk gjerne tøy som er arvet. Det er godt vasket og ofte mykt for barnet å ha på seg. Det er heller ikke farlig om barnet spiser noe jord. Det gir økt robusthet mot bakterier, men med måte, sier Grøttum.

Se etter mønstre i barnet reaksjoner

Grøttum fremhever at det er naturlig at barn både gulper og kaster opp.

– At barn gulper og kaster opp er naturlige forsvarsmekanismer dersom de har fått i seg noe de ikke tåler, eller rett og slett spist for mye mat. Har barnet imidlertid stadig kløe, rødhet eller andre former for irritasjoner, eller reagerer på samme type mat og drikke, kan det være tegn på noe barnet ikke tåler. Da bør man ta dette opp med helsestasjonen eller lege. Noter gjerne ned på forhånd, sier Grøttum.

Temaer det ble snakket om på barseltreffet var:

  • Amming og introduksjon av fast føde: Når er det riktig å begynne med tilleggsnæring og har det betydning for eventuell allergiutvikling?
  • Pleie av sensitiv hud, - bruk av såpe og uparfymerte produkter.
  • Skal man smøre barn med kuldekrem eller ikke?
  • Hvordan kle barnet i kulden så det holder seg varmt uten at klærne er for stramme og tette. Er det visse materialer som er bedre egnet enn andre?
  • Partikler i luften kan virke irriterende på slimhinnene i luftveiene. Alt fra pollen, dyrehår, partikler fra rengjøringskjemikaler og parfyme ble diskutert. 

Deltakerne, både stor og små, var interesserte og mange hadde aktuelle spørsmål og kommentarer. Tilbakemelding fra deltakerne var svært positive.

Målet med barseltreffet er å gi praktiske råd og tips om hvordan man med små grep i hverdagen kan bidra til å redusere risiko for overfølsomhetssykdommer.

Barseltreffet er også en fin anledning til å møte andre småbarnsforeldre og få stille spørsmål til en fagperson om ting man lurer på.

Følge med på våre nettsider eller Facebookside for informasjon om neste barseltreff om allergiforebygging.