Hopp direkte til innhold

Hjertelig velkommen!

Vi er sterkere sammen! Afasiforbundet i Norge er nå del av LHL, gjennom LHL Hjerneslag og Afasi. Hjertelig velkommen til alle i Afasiforbundet!

Viktig melding

Ikke full, men slagrammet…

Nå kommer kortet som mange slagrammede har bedt LHL Hjerneslag utarbeide: Kortet som forteller at du har hatt hjerneslag, og hvilke utfall det kan gi. Bakgrunnen er alvorlig: Slagrammede har blitt beskyldt for å være ruset som følge av kunnskapsmangel på hva slag kan føre til.

I 2016 kjørte LHL Hjerneslag kampanjen "Tilbake til en ny hverdag". Den ble frontet av riksrevisor Per-Kristian Foss. På en av plakatene uttalte Foss: "Folk trodde jo at jeg var full på jobb". Bakgrunnen ble utdypet i Se og Hør, hvor Foss fortalte om da han som stortingsrepresentant i Stortingets presidentskap fikk hjerneslag: – Jeg var litt for ivrig etter å komme i jobb. Jeg uttalte meg til radio om en dagsaktuell sak. Jeg hørte ikke selv at jeg rotet med å få fram ordene. Det førte til mange spekulasjoner. Folk trodde jeg var full eller dopet, ettersom jeg snøvlet litt, fortalte Foss, som til slutt måtte stille opp i talkshowprogrammet "Skavlan" for å gjøre omverdenen kjent med tilstanden. – Jeg fortalte at jeg hadde hatt hjerneslag. Det satte en effektiv stopper for videre ryktespredning, konstaterer Foss.

Rehabilitering ble tilrettelagt av gode kolleger

Per-Kristian Foss forteller om hjerneslaget han opplevde i 2012. Intervjuet ble vist under LHLs landsmøte i 2014.

Mange slagrammede har opplevd lignende, eller langt verre episoder, hvor språkvansker og balanseproblemer har satt de i utfordrende situasjoner og med vonde beskyldninger.

- Det er selvsagt både ille og uakseptabelt at noen som har gjennomgått og gjennomgår utfordringer som følge av hjerneslag skal bli møtte med noe slikt, eller andre mistanker. I de fleste tilfellene er det nok ubevissthet og kunnskapsløshet hos de som sier dette som er årsaken. Vi tror at dersom en slagrammet kommer i en vanskelig situasjon, og til slutt viser et kort med informasjon om slag og logoen til LHL Hjerneslag, som for mange nok vil være et bevis på at informasjonen er ekte, så kan det bidra til å oppklare misforståelsen, sier generalsekretær Tommy Skar.

Symptomkort hjerneslag

Kortet er utarbeidet i tett dialog med slagrammede, pårørende og helsepersonell. Alle som melder seg inn i LHL med interessekategori hjerneslag vil få tilsendt kortet. Kortet vil også bli distribuert via LHL Hjerneslag Ung-nettverkene, og det vil bli tilgjengelig i LHLs nettbutikk.

Vi kommer tilbake med mer informasjon både her på våre nettsider og på Facebook når kortet er klart.

Foto: Shutterstock

Bli medlem i LHL Hjerneslag og Afasi

LHLs medlemstilbud for mennesker med hjerneslag, afasi og pårørende. Mange medlemmer betyr at vi får innflytelse og blir lyttet til av de som har ansvaret for helsevesenet, slik at vi kan påvirke tilbudene som gis og ivareta de slagrammede og pårørendes interesser.

Bli medlem