LHL Hjerneslag

Hopp direkte til innhold
Foto: Christopher Olssøn

Planlegger bok om den nye hverdagen

Våren 2014 fikk Ib Knutsen (45) fra Skien hjerneblødning mens han arbeidet som talsmann for FAOs Save Food program i Roma. Nå vil han med sin bakgrunn som slagrammet og journalist skrive bok. – Jeg ønsker å komme i kontakt med andre som har erfaringer med hjerneslag og hjerneskade, så ta kontakt, oppfordrer Knutsen.

Hjerneslaget har gitt 45-åringen både utfordringer og overraskelser. Han forteller om hvilke endringer han selv opplevde etter at han våknet etter noen uker i koma. Før slaget var alltid røykpakka i nærheten, og selv om han ikke førte regnskap, antar han at det gikk med rundt 40 til 60 sigaretter om dagen.

– Før var jeg storrøyker, men sluttet nærmest over natten etter slaget. Det har fått meg interessert i ukjente sider ved hjerneskade. Disse ønsker jeg å få fram gjennom bokprosjektet mitt, sier Ib.

Han er utdannet journalist, og har mesteparten av sin yrkeskarriere som medierådgiver for ulike organisasjoner internasjonalt. Det har stilt mange krav i hverdagen. Nå må han ta hensyn til en annen virkelighet.

Hverdagen har blitt endret

Bilde av Ib KnutsenIb Knutsen ønsker å skrive bok om endringene etter å ha opplevd et hjerneslag. (Foto: privat)– Jeg sliter fortsatt med korttidsminnet, som er ekstremt slitsomt. Jeg er trett, har muskelplager etter lang tids sykeleie, og nedsatt balanse. Skaden har også gitt impotens og andre utfordringer jeg kommer tilbake til, forteller Ib.

Men først et gjensyn med minnet om røyken, som før den dramatiske Roma-dagen i 2014 var en viktig del av Ibs liv. Man skulle tro at å gå fra opp mot 60 sigaretter daglig til ingen, var en stor prøvelse for en 45-åring som i tillegg hadde andre utfordringer knyttet til hjerneblødningen.

– Etter slaget røyket jeg ingenting, og det var tilsynelatende lett å slutte, forteller han i dag, selv om han ikke husker mye fra det første halvåret etter slaget.

Etter ett års tid gikk turen til Sunnaas sykehus, hvor Ib møtte andre i samme situasjon.

– Da jeg kom til Sunnaas, møtte jeg også andre røykere som hadde sluttet etter at de fikk hodeskade. Ib kom i samtale med en av disse.

– Jeg tenkte ikke så mye over det, helt til jeg kom i prat med en pasient som hadde bitt negler, men som hadde sluttet med det etter sin hodeskade. Det var helt likt meg selv, som har bitt negler så lenge jeg kan huske. Men etter skaden vokste bare neglene ut, uten at jeg bet eller rev dem av, og slik har det bare fortsatt!

Det er flere ting som har endret seg i Ib Knutsens liv etter at blodåren i hjernen sprakk. Det er for eksempel slutt på å hoppe på trampoline.

– Jeg merket selv at jeg fikk dårligere balanse etter slaget, og blir lett svimmel av å hoppe på trampoline. Så det gjør jeg ikke lenger. Noen jeg var i kontakt med sa at det var hennes "dybdesyn" som ikke lenger virket som det skulle. Det medførte at hun ble ukomfortabel med å gå opp eller ned av vann, som bad, tjern, hav, trapper, stiger eller alt annet der det var avstander opp og ned. Det har blitt bedre både for meg og for personen jeg snakket med, men det var noe som jeg ikke en gang reflekterte at jeg slet med før jeg hadde den samtalen!

Lunten har blitt kortere hos 45-åringen

– Jeg har videre merket at jeg har blitt mer kranglevoren etter slaget. Eksploderer mye lettere enn før. Det kan ha med neglebitingen å gjøre, at der jeg før var altfor varsom for omgivelsene og bet negler for å kompensere, er blir jeg nå lett hissig og sint. Det er mange med hjerneskade jeg har snakket med som kjenner seg igjen i dette, sier Ib, og konstaterer at sinnemestring er blitt en utfordring etter skaden. Nå står han midt oppe i en skilsmisse.

– Selv om jeg ikke skal si for sikkert at det er slaget som har skyld i den, kan jeg uansett slå fast at det i hvert fall ikke har hjulpet!

Hukommelsessvikten plager

– Jeg er urolig, og føler ofte, ja nærmest hele tiden, at jeg holder på å glemme noe, eller at det er noe jeg burde husket, eller skulle gjøre. Likevel på en helt annen måte enn at det "hjelper" å bite negler eller å røyke, ler Ib, glad for å være befridd fra disse behovene.

– Det er herlig. Samtidig blir jeg lettere stresset enn før, og kan sitte en hel dag å gjennomgå lister, eller ting jeg bør huske. Som for eksempel et møte jeg skal ha med NAV om en uke.

På Sunnaas møtte Ib flere som hadde endret seg.

– Noen fortalte at de ikke lenger er overfølsomme på ulike pollen og allergener. En sykepleier fortalte at hun hadde hørt om pasienter som hadde mistet sin migrene, forteller Ib.

Skiens-mannen forteller videre om andre som har opplevd langt mer dramatiske ting.

– Jeg har også snakket med en som "mistet" flere år, i den forstand at han trodde "nåtiden" var for et par år siden, der han trodde det var fremdeles, si, 2014, og barna var så og så gamle, og så videre. Jeg skulle gjerne visst mer om denne utfordringen, medgir Ib.

Nå har Ib mange spørsmål han vil forsøke å finne svar på.

– Jeg mistenker at også andre plager kan "mistes" etter et slag. Hva med ulike fobier?

Slagsykepleier i LHL Hjerneslag, Marita Lysstad Bjerke, kommenterer endringer etter hjerneslag slik: – Det er ikke helt uvanlig med endret adferd etter et hjerneslag. Noen opplever nettopp det Ib beskriver, gamle vaner eller behov blir totalt forandret. I tillegg kan smaks- og følesans endres, slik at smaken og opplevelsen av for eksempel røyking, ikke er som før. Man kan kanskje tenke at hjernen har "glemt" de gamle erfaringene rundt å røyke, slik at behovet og suget blir borte.

For journalisten og mediemannen Ib Knutsen er tiden kommet for å samle egne og andres erfaringer mellom to permer. Han ønsker kontakt med andre som har opplevd en ny hverdag etter hjerneslag eller annen hode- og hjerneskade. Ønsker du å snakke med Ib og dele erfaring, kan han kontaktes på e-post Ibsmail@ibsite.com