Hopp direkte til innhold

Hjertelig velkommen!

Vi er sterkere sammen! Afasiforbundet i Norge er nå del av LHL. Hjertelig velkommen til alle i Afasiforbundet!

Viktig melding
Hjerneskada - en hoderystende podkast

Podkastsuksess kan bli teatertema

I fjor lanserte Irene J. Ahnéll fra Bergen sin egen podkast om ervervede hjerneskader hos barn og unge. Tilbakemeldingene har vært overveldende, og mange opplever at de nå blir forstått. Skuespiller Ahnéll har blitt så inspirert at hun vurderer å ta tematikken til teaterscenen.

Det var 3. november i fjor at Ahnéll lanserte podkastserien "Hjerneskada - en hoderystende podkast". Bakgrunnen for prosjektet var at i februar 2018 ble hennes datter, som da var seks år, utsatt for en ulykke. Hun pådro seg alvorlig hodeskade og moderat ervervet hjerneskade (EHS).

På bakgrunn av egen erfaring ønsker jeg å hjelpe andre i samme eller lignende situasjon, slik at deres vei videre gjennom og etter en alvorlig skade kan bli lettere enn vår har vært, skrev hun i søknaden om støtte. 

Søknaden ble innvilget av Stiftelsen Dam. Hjernerådet var søkerorganisasjon. Ahnéll fikk også støtte av Stiftelsen Fritt Ord.

Podkasten tar for seg ulike aspekter og problemstillinger som følger i kjølvannet av alvorlig sykdom, skade eller ganske enkelt det å ha barn med spesielle behov.

God respons

Bare måneder etter lanseringen kan Ahnéll rapportere om god respons og rundt 4 000 nedlastinger.

– Likevel sikter jeg høyere, jeg har et skikkelig håret mål for antall lyttere jeg ønsker å nå ut til, sier hun til SlagNytt.

Felles for mange pårørende til barn og unge med alvorlig sykdom eller skader etter ulykker, er at de føler seg alene og mangler god informasjon.

Jeg har fått en rekke meldinger og telefoner fra ukjente folk, også foreldre til barn med helt andre diagnoser enn hjerneskade. Den gjennomgående tråden er «det er oss du snakker om», sier Ahnéll.

Hun kan fortelle om flere sterke tilbakemeldinger.

– Det fineste jeg har fått tilbakemelding på, var at assistenten til en gutt som finlyttet til hver eneste episode, og noterte ned stort og smått som kunne hjelpe henne å forstå og hjelpe gutten bedre. Mange «utenforstående» har også gitt tilbakemelding på at de forstår hele «pakken» mye bedre etter å ha hørt de ulike problemstillingene som skildres.

Nå opplever hun at antallet i pårørendegruppa på Facebook øker, og at flere finner sammen i nettverk.

Inspirasjon

Mens Ahnéll har gitt mange et verktøy for å forstå og mestre hverdagen litt bedre, har de gitt henne inspirasjon til å jobbe videre med problematikken knyttet til barn og unge med alvorlig sykdom eller skader etter ulykker.

– Jeg har forelsket meg i podkastmediet, og skulle gjerne laget mer. Samtidig er jeg skuespiller og teatermenneske, og både podkast og «dette livets erfaring» har gitt inspirasjon og driv til å ta tematikken videre til scenen, sier Irene J. Ahnéll, og røper at hun allerede er i planleggingsfasen av et par konkrete prosjekter.

Podkast-serien «Hjerneskada – en hoderystende podkast» kan du lytte til der du ellers lytter til podkast.

Podkast

Hjerneskada - en hoderystende podkast
Laget av mor og skuespiller Irene J. Ahnéll. I februar 2018 ble Ahnélls datter, som da var seks år, utsatt for en ulykke. Hun pådro seg alvorlig hodeskade og moderat ervervet hjerneskade (EHS). Podkasten tar for seg ulike tema om ervervede hjerneskader hos barn og unge. Støttet av Stiftelsen Dam og Stiftelsen Fritt Ord.