Hopp direkte til innhold

Godt samarbeid mellom Norge og Tanzania

Dickens Bwana, prosjektkoordinator fra pasientorganisasjonen Mukikute i Tanzania, kom på utvekslingsbesøk til LHL Internasjonal denne måneden.

Dickens var full av energi og ønsket å få med seg mest mulig av både kunnskap og kontakter tilbake til organisasjonen sin. Det var lagt opp til et tett program, der han traff alle prosjektansvarlige for alle bistandslandene i LHL Internasjonal, samt Atlas-alliansen, som LHL er medlem av.

På vei til Litauen

Dickens var på vei til Litauen der han skulle holde foredrag på en internasjonal kongress om tiltak for rusavhengige.

Mukikute har, med støtte fra LHL Internasjonal, gjort et banebrytende arbeid i slummen i Dar es Salaam, hovedstaden i Tanzania.

Der har de startet et drop-in-senter for denne målgruppen, som det er mange av blant de som har smittsomme sykdommer, inkludert hiv og tuberkulose. Det var nyttig for Dickens å oppsøke Kirkens Bymisjons prosjekt 24sju, som er et døgnåpent tilbud for narkomane i Oslo, opprettet på oppdrag av Helse- og Omsorgsdepartementet.

Besøkte diagnosestasjon

diagnosestasjonen på Ullevål sykehus fikk han god innføring i tuberkulosediagnostisering og behandling.

I Norge er det færre tilfeller av tuberkulose i hele landet, enn på én klinikk i hans distrikt i Tanzania på en måned! Tanzania er også ett av landene med mest tuberkulose i verden.

For en som besøker Europa for første gang, var det mange inntrykk. At man kunne gå så tett inntil Slottet var overraskende, og Dickens var også begeistret over hvor rent og grønt det var overalt, og at parkene kan benyttes fritt til soling og piknik. At offentlig kommunikasjon fungerer så effektivt var imponerende! Han kunne ikke gjette hva en hoppbakke var, og fikk ta på snø for første gang, da det fortsatt lå en usmeltet fonn i nærheten av Holmenkollen.

Takket for støtten!

Dickens overbrakte mange hilsener fra kollegaer og pasienter i Tanzania, og takket for støtten de har fått gjennom flere år. Med vår hjelp har organisasjonen vokst seg sterkere. Etter besøket i LHLs lokaler, sa han at det kanskje var sånn Mukikute kom til å være om 70 år – med tanke på jubileumsåret LHL nå er inne i.

Da er forhåpentlig tuberkulose historie i Tanzania, og organisasjonen kan kanskje hjelpe andre som er verre stilt.

Les mer om LHL Internasjonals arbeid i Tanzania her.