Hopp direkte til innhold

Paradiso TB Patient Trust drives av tidligere tuberkulosepasienter

– og andre som er, og har vært rammet av sykdommen. De ønsker derfor å hjelpe andre i samme situasjon. De har over tusen frivillige i TB klubber rundt om i landet.

Både hårklipp og telefonlading gir livsviktige inntekter.

For å skaffe egne inntekter, har de frivillige i TB klubben i M'bang'ombe investert i en frisørsalong eller snarere en "Barbershop", hvor folk både kan klippe seg og få ladet sine telefoner.

The barbershop er imidlertid avhengige av tilgang til strøm, noe det generelt er mangel på i Malawi. Sjappa har derfor behov for blant annet store batterier for å få dette til å fungere. De har mange kunder og potensialet er stort, de går allerede, etter bare ett år i drift, med et lite overskudd. Men det er alltid behov for mer.

Bildet viser at "the barber", barbereren, som bruker elektrisk maskin på håret til en kunde. Bildet viser "the barber", barbereren, som bruker elektrisk maskin på håret til en kunde.

Overskuddet brukes utelukkende til å hjelpe syke mennesker som trenger støtte til behandling av tuberkulose, og til å spore opp mennesker som viser symptomer på sykdommen. Støtte til transport til og fra sykehus og klinikker, for diagnostisering, helsesjekker og for å hente medisiner er typisk støtte som gis fra TB klubbene. I enkelte tilfeller gis også matstøtte. God ernæring er viktig når man er på behandling for tuberkulose. Gode levekår og godt immunforsvar er alfa og omega for å få bukt med tuberkuloseepidemien.

I Malawi er tuberkulose (TB) et stort folkehelseproblem

– og altfor mange må bøte med livet for denne sykdommen som tross alt er mulig å behandle. Hovedutfordringen i landet er at nær halvparten av de som blir syke ikke kommer seg til klinikkene for hjelp og behandling. Offentlige myndigheter i Malawi er avhengige av hjelp fra andre aktører, slik som pasientorganisasjonen Paradiso. Organisasjonen er den eneste av sitt slag i Malawi.

Takket være Paradisos utrettelige arbeid har blant annet antall registrerte tuberkulosepasienter økt opp mot 26 % i ulike deler av landet. Det er utrolig hvor mye man kan få til med engasjement, frivillighet og en barbershop.

Gi en gave til tuberkulosesyke

Vipps logo

Vipps til 49236

Vipps 250 kroner for å støtte en tuberkulosesyk gjennom behandlingen.

Konto

Bank

Kontonummer: 1503 33 09462

Konto

Gi et månedlig beløp

Bli fast giver