LHL Internasjonal

Hopp direkte til innhold

Tuberkulose må ikke gå i glemmeboken her i landet

Slik åpnet sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide sin tale på Grønlands Torg på Verdens tuberkulosedag den 24. mars.

– Fremdeles er det altfor mange som dør av tuberkulose i verden; faktisk er det på verdensbasis flere som dør av tuberkulose enn de som dør i trafikken, fortsatte han, og derfor er det så viktig at LHL internasjonal og Kaalmo setter dette på dagsorden på denne dagen.

Verdens tuberkulosedag blir markert over hele verden. I Oslo samarbeidet LHL Internasjonal og Kaalmo Helseorganisasjon om et arrangement på Grønlands Torg. Kaalmo er en hjelpeorganisasjon som hovedsakelig jobber med tuberkulose og mor-barn helse i Nord-Somalia. I tillegg samarbeider organisasjonen med LHL Internasjonal om tuberkulosearbeid i Norge.

– Det er viktig at alle vet at man blir man frisk av tuberkulose, og at behandlingen er gratis i Norge, understreket direktør i LHL Internasjonal, Rasmus Malmborg, i sin tale. Malmborg mente at dette er det viktigste budskapet å spre om tuberkulose.

Abdul Mohammed, nestleder i Kaalmo, fremhevet at god og riktig informasjon er svært viktig for å dempe frykt knyttet til tuberkulose.

– Frykten for tuberkulose fører til stigmatisering og at personer med symptomer ikke oppsøker helsevesenet, sa Mohammed, og la til at det finnes for mange myter og feilaktige forestillinger om tuberkulose.

Etter appellene var det et musikalsk innslag med Bretton Woods, som blant annet vartet opp med låtene "TB Blues" og "Boring Disease". Bandet skapte god stemning og fikk publikum til å danse og synge med.

Under arrangementet ble det også delt ut informasjonsbrosjyrer om tuberkulose på norsk og ti minoritetsspråk, og det ble servert kaffe og vafler.