Hopp direkte til innhold

Tuberkulose og kjærlighet i Russland

To pasienter som finner kjærligheten gjennom tuberkulosen. Tenk at det går an!

LHL Internasjonal jobber i Nordvestrussland, hvor det er mye fattigdom og stor fraflytting. Sykehus legges ned, og både fattigdom og store avstander til helsesentrene gjør det vanskelig å få helsehjelp. Multiresistent tuberkulose er et stort problem. For å behandle dette må man ta sterke medisiner i opptil to år, og medisinene gir alvorlige bivirkninger som smerter, brekninger og hørselstap. Mange pasienter gir opp underveis.

For å hjelpe i denne situasjonen gir vi oppfølging med pleie og medisiner i hjemmet, når pasientene er for svake og utmattede til å komme seg til helsesenteret. Vi gir også mat til de som ikke har råd til å kjøpe mat selv.

Dette er historien til Dimitry og Elena. De er naboer i en liten landsby i Komi i Nordvestrussland, og har kjent hverandre siden barndommen. Begge ble syke av tuberkulose i 2018 – Dimitry først og Elena like etterpå. De fikk behandling på en klinikk som lå langt fra landsbyen. Begge var for syke til å jobbe, og de hadde ingen økonomisk støtte. I tillegg slet de med store bivirkninger av medisinene. Til slutt klarte de ikke mer, og ga  opp behandlingen. Høsten 2020 ble helsen deres mye verre igjen.

Da de til slutt oppsøkte helsehjelp igjen, viste det seg at de begge hadde multiresistent tuberkulose. Nå var det ingen tid å miste. Dimitry og Elena måtte starte på en ny og enda vanskeligere behandling enn tidligere!

Gjennom prosjektet vårt fikk de mat, medisiner og oppfølging hjemme. Dette har betydd alt for Dimitry og Elena! Nå klarer begge å ta medisinene og gjøre alt som er nødvendig for å bli frisk. Det har gitt dem nytt håp og fremtidstro. Deres felles skjebne og kamp har også brakt dem stadig nærmere hverandre, og med tiden har dette utviklet seg til et kjærlighetsforhold.

Siden tuberkulose er så stigmatisert, ønsker Dimitry og Elena å ikke vise ansiktene sine. Bilde til høyre er hjemmesykepleien som besøker tuberkulosepasienter i Komi.

Til å begynne med trodde både Dimitry og Elena at tuberkulosen var en dødsdom. Og det er den jo for mange av de som ikke får hjelp. Dimitry og Elena går fremdeles på behandling, men helsen deres blir stadig bedre og de er optimistiske med tanke på fremtiden. Og det beste av alt – i desember 2020 giftet de seg!

Gi en gave til tuberkulosesyke

Vipps logo

Vipps til 49236

Vipps 250 kroner for å støtte en tuberkulosesyk gjennom behandlingen.

Konto

Bank

Kontonummer: 1503 33 09462

Konto

Gi et månedlig beløp

Bli fast giver