Hopp direkte til innhold
7. april

Petanque/boule

Tid 17:00 Sted Selvaagparken
0,-

Petanque«(peta:nk)» er et boulespill, som spilles med stålkuler på grus. En kamp går til 13 poeng. Målet med en kamp er å komme nærmest «grisen», som målkulen ofte kalles, slik at du til slutt oppnår de nødvendige 13 poeng. På lik linje med curling, teller man poeng når alle kulene er kastet. Det antallet kuler du har nærmere «grisen» enn motstanderen gir deg poeng. Har du tre kuler nærmere «grisen» enn motstanderen får du tre poeng. Petanque er ikke det samme som boccia. En forskjell er f.eks. at Boccia spilles med trekuler på hard og slett sand.

Petanque spilles ofte i parker, og er mest utbredt i Sør-Frankrike. Petanque spilles 3 mot 3, 2 mot 2 eller 1 mot 1. En klassisk kamp er 3 mot 3. Likevel finnes det mange varianter av spillet, basert på om det er konkurranse eller «parkspill». I tillegg til kamper der man spiller mot hverandre, finnes det varianter som skytekonkurranse, leggekonkurranse osv.

Det spilles internasjonale mesterskap i petanque. Blant annet deltar norske lag i VM, EM og Nordisk mesterskap. Norske lag er ikke i verdenstoppen, men har en 5.-plass i VM i åpen klasse og 4.-plass i dameVM.

Petanque er organisert i Federation International de Petanque et Jeu Provencal, og i Norge av Norges Fleridrettsforbund.

Ordet petanque stammer fra «pied=fot» og tangere. Altså føtter som tangerer hverandre (petanque kjennetegnes gjennom at man står i en ring og holder begge føttene på bakken når man kaster). Dette i motsetning til Le Jeu Provencal hvor man tar fart, og Boccia (hvor man står bak en strek).

Ingen påmelding