Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Et sunnere fettinntak kan forebygge hjertedødsfall

En analyse av 186 land viser at omtrent 7 prosent av alle dødsfall av koronar hjertesykdom i 2010 kunne tilskrives et ugunstig inntak av fett (for mye mettet fett og transfett og for lite flerumettet fett).

Å bytte ut deler av det mettede fettet i kostholdet med umettet fett senker risikoen for hjerteinfarkt 1, 2.

Kanskje betyr balansen mellom mettet og umettet fett mer for hjertesykdom enn mengden mettet fett i seg selv. Det er også kjent at et høyt inntak av transfett øker risikoen for hjertesykdom og død.

Vi spiser mer mettet fett enn anbefalt

De fleste land i verden har et gjennomsnittlig inntak av mettet fett som er høyere enn anbefalt, og de fleste får mindre flerumettet fett enn anbefalt 3. Hvilken betydning dette har for dødeligheten av hjertesykdom har nå blitt undersøkt i en stor studie 4.

Ifølge studien kunne over 700 000 årlige dødsfall av hjertesykdom i verden i 2010 forklares med et for lavt inntak av flerumettet fett. I tillegg kunne 250 000 dødsfall tilskrives for mye mettet fett og 500 000 dødsfall for mye transfett.

Estimatet er prosentvis sett omtrent det samme for Norges del. I antall kunne 247 dødsfall av koronar hjertesykdom forklares med for mye mettet fett i 2010, 320 kunne forklares med for mye transfett og 1032 med for lite flerumettet fett.

Mer planteolje

For flerumettet fett ble spesifikt fettsyretypen omega-6 vurdert. Den vanligste omega-6-fettsyren heter linolsyre, som det finnes særlig mye av i planteoljer, nøtter og kjerner.

Bilder av assorterte nøtter i en bolle.Middelhavskostholdet inneholder mye nøtter og olivenolje, og er forbundet med lavere risiko for å få hjerneslag, hjerteinfarkt og/eller å dø av hjerte- og karsykdom.

For nesten alle land var dødeligheten av hjertesykdom i 2010 mer knyttet til et lavt inntak av flerumettet fett enn et høyt inntak av mettet fett. Et økt inntak av planteoljer med omega-6 kan derfor være viktig for folkehelsen, skriver forfatterne bak studien. Det er likevel ikke klare svar på om det er økningen i en type fett eller reduksjon av en annen type fett som gir resultatene. En analyse fra 2017 konkluderte med at de ikke kunne se lavere forekomst av dødsfall av hjerteinfarkt ved å bytte ut mesteparten av det mettede fettet med omega-6 fettsyrer 5.

Stor forskjell i fettinntaket

Inntaket ble beregnet på bakgrunn av kostholdsundersøkelser og matforsyningsstatistikk i de respektive landene.

Undersøkelsen viser at inntaket av fett varierer mye fra land til land. Når det gjelder mettet fett varierte inntaket fra så lite som 2 prosent av kaloriinntaket til så mye som 27,5 prosent i 2010, i gjennomsnitt 9 prosent, 12 prosent i Norge.

I de fleste land anbefales det at mettet fett gir mindre enn 10 prosent av de totale kaloriene (10 prosent tilsvarer om lag 22–28 gram mettet fett. 100 gram meierismør inneholder litt over 50 gram mettet fett). Gjennomsnittsinntaket av omega-6-fettsyrer var 6 prosent av kaloriinntaket i 2010, men bare 3,5 prosent i Norge.

Les mer om studien hos American Heart Association.

Dersom du skal spise mindre mettet fett er det med andre ord ikke ett fett hva du bytter det ut med!