Nimi Oslo - Norsk idrettsmedisinsk institutt

Hopp direkte til innhold

Vi er opptatt av smittevern og gjør vårt ytterste for at det skal være trygt for pasienter og ansatte på klinikken.

  • Har du vært i utlandet rød/grønn sone, ber vi deg booke time 10 dager etter hjemkomst eller booke en digital time.
  • Dersom du skulle oppleve å få symptomer på covid-19 eller andre sykdomstegn holder du deg hjemme.

Smittvern: Du mottar SMS for din time – følg instruksjoner i denne

Velkommen til Nimi!

Viktig melding
Foto: Shutterstock

Nesten halvparten av alle nordmenn får vondt i ryggen

I 25 år har Andreas Orheim hatt vondt i ryggen, men bare periodevis og, med hjelp av kiropraktorbehandling, forbigående.

Men denne gangen satt det i. Det har gått flere måneder og smertene, eller riktigere: ubehaget, slipper ikke taket. Selv ikke kiropraktoren kan hjelpe.

Nå står Andreas Orheim i fare for å bli en kroniker.

Smerten setter seg i kroppen

Smerter som aldri helt går bort. Man sendes fra lege til lege, fra utredninger til røntgenbilder og fysioterapeuter, kiropraktorer, alternative behandlere og menneske med varme hender. Ingen finner årsaken til smertene.

bilde av dag ove karsten som demonstrerer på en modell av ryggsøylen«Ofte er det selve frykten for smerte som gjør at man blir passiv, mer enn smerten selv. Det er viktig å holde seg i bevegelse», sier legespesialist Dag Ove Karsten på Nimi.

For flere titalls tusen nordmenn er dette virkeligheten. Det kan være vondt i nakken, det kan være smerter i ryggen. Kroniske smerter, som gjør det vanskelig å leve normalt, jobbe, være aktiv.

Og det er ikke bare smertene i seg selv.

– Det er på mange måter lettere å være en apekatt enn et menneske. Vi føler smerten, og blir etterhvert så redd for å bevege oss at vi overkompenserer, belaster kroppen feil.

Det sier Dag Ove Karsten, legespesialist ved Nimi.

Og det er ingen god idé, fortsetter han:

– Dermed kan smertene forplante seg, sette seg i kroppen, og slik går dagene og årene, sier Karsten.

– Ofte er det selve frykten for smerte som gjør at man blir passiv, mer enn smerten selv. Det er viktig å holde seg i bevegelse, fortsetter han.

Rammer én av to

Nakke- og ryggplager rammer opp til 50 prosent av den voksne befolkningen.

I de fleste tilfeller er det snakk om ubehag som tildels kan hindre deg å leve normalt i kortere perioder – men ikke om fare. Om du derimot mister kontroll over blærefunksjonene eller mister følelsen i skrittet, må du oppsøke lege. Om ryggsmertene ledsages av tap av kraft i et eller ben, må du også plukke opp telefonen.

Andreas Orheim er ikke der. Han beskriver smerter på venstre side, i rumpa, med stikk nedover, på baksida av benet. Muskelen på baksiden av låret er liksom blitt for kort, beskriver Orheim.

En kasteball i systemet

Ryggsmerter rammer på ulikt vis. Om de rammer akutt og sterkt, kaller vi det gjerne ting som kink i ryggen, akutt prolaps eller lumbago. Disse går ofte over etter en viss periode, med eller uten medisinsk eller fysisk behandling.

Akutt prolaps kan opereres, revmatologiske lidelser kan langt på vei medisineres, noe forsvinner av seg selv, oppsummerer Dag Ove Karsten.

Generelt er folk flinke til å vite om de burde oppsøke lege eller ikke, sier Karsten. Det er ikke farlig å ha vondt i ryggen i noen dager. Men ikke alle rygglidelser går over. Om smerten vedvarer, går lidelsen over i kategorien kroniske ryggsmerter. Da bør man oppsøke hjelp.

I den situasjonen er det mange som blir frustrerte, forteller Karsten. Pasienten har smerter og går fra utredning til utredning, men får ingen sikre, eller en rekke ulike, diagnoser.

– Da er det lett å få en følelse av at man er en kasteball i systemet, sier han.

Frykten det største problemet

Årsakene til smerter i rygg og nakke er gjerne sammensatte, det finnes ofte ikke entydige svar. Det har Nimi tatt konsekvensen av ved opprettelsen av en tverrfaglig poliklinisk satsning for å hjelpe kronikere og andre med vedvarende ryggsmerter.

Leger, manuellterapeuter, kiropraktorer, private trenere og psykologer jobber sammen om diagnostisering og behandling, som kan være alt fra trening til injeksjoner og kirurgiske inngrep.

Det er fortsatt ikke siste sjanse for Andreas Orheim, men smertene slipper ikke taket, og han har begynt på runden fra behandling til behandling. Det hogger fortsatt til når han går på ski.

Nå håper Andreas Orheim at det tverrfaglige prosjektet på Nimi vil hjelpe ham ut av smertene.

Bestille time

Eller har du spørsmål? Kontakt oss på telefon 02430 eller via kontaktskjema for spørsmål om hva vi kan hjelpe deg med.

Bestill time på Nimi Ullevål

eller på Nimi Gardermoen.

Få nyhetsbrev

Ønsker du nyttige tips om trening, helse og livsstil? Meld deg opp på Nimi sitt nyhetsbrev og få jevnlige oppdateringer.

* obligatorisk

Vi bruker MailChimp. Hvis du ikke ønsker å motta, kan du også melde deg av ved å følge lenke nederst i hvert nyhetsbrev. MailChimp og personvern.