Nimi Oslo - Norsk idrettsmedisinsk institutt

Hopp direkte til innhold

Bestill videokonsultasjon

Vi har åpent for telefon- og videokonsultasjoner – bestill time her

Viktig melding

Tverrfaglig ekspertise skal hjelpe på nakke- og ryggplager

Andreas Orheim får stilt diagnose for ryggsmertene med millimeternøyaktighet. Da er det lettere å bli frisk.

Andreas Orheim har oppsøkt Nimi for å få hjelp med smertene som ikke slipper taket, og bildene han har med seg viser det tydelig: Andreas Orheim har et prolaps.

Men det er ikke den som årsaker smertene, mener Göran Skog. Han er lege og spesialist i invasiv smertelindring – en behandlingsform som består av å injisere smertedempende middel i ledd, nerver og skiver.

– Et prolaps der stemmer ikke med det ubehaget du beskriver, sier Skog til pasienten.

Nei, mener Skog, her skyldes smertene iliosacralleddet (IS-leddet). Han viser på røntgenbildene, og peker på leddet som det trente øyet tydeligvis kan se at kan gjøre vondt.

– Dette skal vi finne ut av, lover Skog.

bilde av göran skog sammen med en ryggpasientGöran Skog, legespesialist på Nimi, bruker injeksjonsbehandling for å stille diagnose. I praksis betyr det at han setter en sprøyte med lokalbedøvelse rett i et betent ledd på Andreas Orheim. Om ubehaget minker har Skog funnet ut hva som gir pasient Orheim vondt i ryggen.

Det første møtet

En ryggpasient opplever altfor ofte å gå fra utredning til utredning uten å få gode svar – gjerne fordi det ikke finnes ett entydig svar. Det er vanskelig å finne én utløsende årsak til ryggsmerter.

Nimi har nylig opprettet en tverrfaglig poliklinisk satsning for å hjelpe kronikere og andre med vedvarende ryggsmerter, og tror det vil gi flere svar.

Når en rygg- eller nakkepasient kommer til Nimi første gang, vil en legespesialist og manuellterapeut eller kiropraktor sammen gå gjennom den medisinske historien og smertehistorikken. Noe av det viktigste i en slik innledende konsultasjon kan være å utelukke at smertene skyldes annet enn nakke- og ryggplager, som for eksempel kreft eller Cerebral Parese eller revmatologiske lidelser. Disse henvises til dertil egnet spesialist.

Under den første konsultasjonen hos Nimi undersøkes og testes pasienten i to timer, som til slutt munner ut i en diagnose eller gjennomgang av mulige årsaker til smertene, samt en individuell behandlingsplan.

Psykisk årsak til fysisk smerte

Siden årsakene til nakke- og ryggplager gjerne er diffuse, tilbyr Nimi ikke bare tverrfaglig konsultasjon. Også behandlingsalternativene er mange: Alt fra manuellterapi og kiropraktikk til funksjonell trening, men også smertelindrende medisinering, kirurgi og injeksjonsbehandling.

Det er injeksjonsbehandling Andreas Orheim setter sin lit til når han nå ligger og venter på lokalbedøvelse på et behandlingsbord inne på Nimi. Lege Göran Skog forteller om hvorfor den typen invasiv behandling som Orheim nå skal få, er mer effektiv enn det meste andre:

Ved hjelp av røntgen kan jeg se, ned til millimeteren, hvor jeg gir injeksjonen. På den måten kan vi stille konkrete diagnoser, sier han.

Teorien bak er som følger: Når man setter en lokalbedøvelse rett i en nerve, et ledd eller i en ryggskive, vil pasienten ganske umiddelbart oppleve smertelindring om injeksjonen er satt på riktig sted. Etter diagnostisering kan veien videre bestå av alt fra flere injeksjonsbehandlinger til riktig trening.

Så stikker Skog sprøytespissen ned i IS-leddet til Andreas Orheim, som stønnende bekrefter at han merker at noe skjer inne i kroppen hans.

Et lite stikk er nok

Et lite kvarter senere mener Andreas Orheim at han merker at noe har sluppet i ryggen.

– Vi gir det mer tid, men jeg tror nok diagnosen blir betennelse i IS-leddet, sier Göran Skog.

Etter diagnosen er mulighetene for behandling mange. I noen tilfeller vil en midlertidig lokalbedøvelse være nok til at smertene slipper taket, eller det kan være nok med en runde til med lokalbedøvelse noen uker senere. Med riktig diagnose kan manualterapi eller kiropraktikk være effektivt, og i noen tilfeller kan ytterligere invasiv behandling være nødvendig: En såkalt radiofrekvensdenervering (RF), eller på norsk: oppvarming av nervetrådene så de mister følsomheten.

Skog forteller om en suksessrate på opp mot 90 prosent med en slik behandling, men understreker:

– Jeg er nest siste ledd i behandling av smerter etter diagnostiseringen, bare kirurgen kommer etter meg. Vi håper å kunne hjelpe pasienten lenge før vi må ty til RF.

Psykolog eller injeksjon

Det er nettopp det tverrfaglige som er poenget i LHL Nimis nye satsning på nakke- og ryggpasienter. Det er ikke alltid piller er riktig, eller injeksjonsbehandling. Det er ikke alltid det en gang finnes en fysiologisk vei videre for nakke- og ryggpasienter; noen ganger trenger pasienten en god samtale med en psykolog for å innse at det finnes en vei rundt smertene.

Det er ikke en psykolog Andreas Orheim behøver. Smerten har sluppet taket noe, muskelen på baksiden av låret lar seg strekke lenger uten at det gjør vondt.

– Det forteller meg at vi er på rett spor. Jeg vil gjerne ha deg inn igjen om noen uker, sier Göran Skog til Orheim.

– Så blir vi enige om du skal få et tilpasse treningsprogram for å bli kvitt dette, eller om vi må prøve en sterkere dose bedøvelse.

Få nyhetsbrev

Ønsker du nyttige tips om trening, helse og livsstil? Meld deg opp på Nimi sitt nyhetsbrev og få jevnlige oppdateringer.

* obligatorisk

Vi bruker MailChimp. Hvis du ikke ønsker å motta, kan du også melde deg av ved å følge lenke nederst i hvert nyhetsbrev. MailChimp og personvern.