Nimi

Hopp direkte til innhold

Kortisoninjeksjoner

Kortisoninjeksjoner kan være effektiv behandling ved smerte-/betennelsestilstander, spesielt i ledd, sener og slimposer.

Når brukes kortisoninjeksjoner?

Kortisoninjeksjoner kan være effektiv behandling ved smerte-/betennelsestilstander, spesielt i ledd, sener og slimposer. Effekten kommer ofte raskt i løpet av dager. For eksempel kan man med et hovent og vondt kne på bakgrunn av artrose (slitasjegikt), ha god effekt av tapping og injeksjon med kortison. Man vil da raskere kunne gjenoppta aktivitet/øvelser.

Oftest settes kortisonet sammen med lokalbedøvelse. Injeksjonen kan da også brukes som en hjelp til å bekrefte diagnosen, fordi lokalbedøvelsen har umiddelbar effekt.

Ved plager i sener – for eksempel ved "tennisalbue" – bruker vi kortison sjeldnere enn tidligere, da annen behandling har bedre dokumentert effekt.

Hvor lenge etter en injeksjon skal et ledd avlastes?

Du bør unngå å trene kroppsdelen der injeksjonen er satt de to første dagene etter injeksjonen, men du kan gjøre vanlige hverdagsaktiviteter.

Hvilke bivirkninger opplever man oftest ved kortisoninjeksjoner?

En liten dose kortison gitt via injeksjon har lite bivirkninger. Den vanligste bivirkningen er at noen kan få økte smerter utover dagen sprøyten er satt. I de fleste tilfeller avtar smertene til neste dag.

En sjelden bivirkning er en endring i huden på stikkstedet fordi litt av fettvevet forsvinner. At sprøyten settes korrekt, og at riktig type kortison brukes, vil redusere sjansen for dette.

Dersom du har sukkersyke kan blodsukkeret bli litt høyere noen dager, og du vil få beskjed om å følge litt ekstra med på dette. Det er ved enhver injeksjon en liten fare for infeksjon (mindre enn 1 av 1000). Dersom det skulle oppstå tegn til infeksjon, det vil si plutselig økende smerter, hevelse eller rødhet og eventuelt feber, bør du oppsøke lege.

Kontaktskjema

Har du spørsmål eller behov for andre henvendelser? Vi tar kontakt med deg så fort vi har mulighet.

Ikke oppgi private helseopplysninger i skjemaet. Slike detaljer drøftes under konsultasjon.

Ved å fylle ut og sende inn skjema gir jeg samtykke til at mine persondata kan sendes via denne sikre (krypterte) løsningen.

Det oppstod en feil under henting av captcha-bilde