Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Frossen Skulder

Er skulderen din blitt stiv i alle bevegelser? Er den vond hele tiden og kanskje vondest om natten? Hugger det når du strekker deg etter noe? Da har du kanskje fått frossen skulder.

Diagnosen frossen skulder er definert som en gradvis økende bevegelsesinnskrenkning i alle retninger for skulderleddet, hvor røntgen- og MR-funn ofte er fraværende.

Tilstanden er forbundet med smerte, og som oftest en betydelig smerte. Enkelte opplever smertene i skulderen, men like vanlig kan den kjennes i overarmen. Veldig mange har størst plager om natten, og vanskelig å finne en komfortabel posisjon for skulderen.

Årsaker

Årsaken til Frossen Skulder er ikke fullstendig avklart, men det skjer en betennelsesprosess i kapselen som omslutter skulderleddet. Deretter krymper den og blir stram.

Vi vet at pasienter med diabetes type 1, stoffskiftelidelser, revmatisme og liknende oftere får Frossen skulder enn folk uten slik diagnose.

Vi ser også Frossen skulder etter skulderskader og operasjoner i skulder. Hos mer enn halvparten har vi ingen sikker forklaring på hvorfor de har fått Frossen Skulder.

Sykdommens faser

Frossen skulder affiserer vanligvis kun en skulder. Noe hyppigere hos kvinner enn menn, og gjennomsnittlig alder er i femtiårene.

Sykdommen beveger seg gjennom faser, og hvor den initialt kun er veldig vond og etterhvert tilstivner. Etterhvert blir smertene vanligvis mindre og bevegelsen kommer gradvis tilbake.

Det er stor sannsynlighet for at en frossen skulder blir bra og varer vanligvis i ett år, men for noen kan symptomene vare i flere år.

Diagnosering 

Det er viktig å få satt rett diagnose. Siden sykdommen er en klinisk diagnose er det viktig å få gjort en undersøkelse av skulderen. I tidlig forløp vil man kunne ha svært godt utbytte av injeksjonsbehandling. I senere fase vil mobilisering av skulderen ofte være nyttig. Generelt er prognosen meget god, de aller fleste blir bra med nok tid. Vi kan hjelpe på NIMI i alle faser av sykdommen.