Nimi

Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Maksimalt oksygenopptak

Det maksimale oksygenopptaket (VO2maks) defineres blant annet som kroppens maksimale evne til å ta opp og utnytte oksygen under dynamisk fysisk arbeid ved bruk av store muskelgrupper.

Hva er maksimalt oksygenopptak?

Det maksimale oksygenopptaket (VO2maks) defineres blant annet som kroppens maksimale evne til å ta opp og utnytte oksygen under dynamisk fysisk arbeid ved bruk av store muskelgrupper. VO2maks uttrykkes i liter pr min og milliliter pr kg pr min og setter den "øvre grensen" for den aerobe utholdenheten. VO2maks blir derfor sett på som den viktigste prestasjonsbestemmende fysiologiske faktor i typiske utholdenhetsidretter.

Hvorfor teste VO2maks?

En VO2maks test er et meget godt "verktøy" for å vurdere om utholdenhetstreningen har gitt effekt og gir også svar på om din kondisjon er på nivå med det man forventer i din alder eller din idrett. Ved Nimi har vi 16 års aldersgrense for gjennomføring av laktatprofil og VO2maks test. Seriøst kondisjonstrenende utøvere i alder 14-16 år kan imidlertid testes, gitt at trener, utøver og foreldre er innforstått med hva testen går ut på og hva testdataene kan benyttes til.

Gjennomføring av VO2maks test

Ved gjennomføring av VO2maks test økes arbeidsbelastningen gradvis til total utmattelse oppnås, det vil si til du ikke orker å løpe/sykle mer. Under testen måles oksygenopptaket og pulsen kontinuerlig. Testens varighet ligger normalt i området 4-6 min. Ut ifra din høyeste registrerte puls + 5 pulsslag (estimert makspuls) kan man beregne dine individuelle pulssoner som kan benyttes under aerob utholdenhetstrening.

Du bestemmer selv om du vil gjennomføre testen på sykkel eller tredemølle. Ta eventuelt med sykkelsko med SPD-bindinger som normalt benyttes på terrengsykler. Dersom du vil benytte dine sykkelsko med binding til racerpedaler, ta med egne racerpedaler, så monterer vi disse på ergometersykkelen vår. Når du møter til testen skal du være ferdig oppvarmet (minst 25-30 minutter). Du kan varme opp i treningsalen hos oss.

Testresultater

Etter avsluttet test får du med en rapport og kort gjennomgang av testresultatene som danner grunnlag for videre treningsråd. Er du en aktiv utøver, anbefaler vi enVO2maks test hver 6-8. uke i oppkjøringsfasen for å se om treningen gir ønsket fremgang. Ekstra treningsveiledning må eventuelt avtales på forhånd.

Forberedelser

  • Ikke tren tidligere på testdagen eller hardt dagen før test
  • Ikke spis de to siste timene før test
  • Husk ledig tøy og gode sko (eventuelt sykkelsko)
  • Ved sykdom/forkjølelse bør testen utsettes

Spørreskjema

Ved bestilling av test må du fylle ut spørreskjemaet for helsetilstand i linken nedenfor og sende det i retur til Nimi. Skjemaet vil bli gjennomgått av en av våre leger ved Nimi for å vurdere om det bør gjennomføres en legekonsultasjon og EKG-registrering (hjerteovervåkning) under testen, eller ikke. Alle som er 60 år og eldre ha legekonsultasjon og EKG-registrering under test. Dette er en rutine vi har ved Nimis testlaboratorium for å best mulig ivareta kundens sikkerhet ved testing til utmattelse.

Priser

  • 1 person: kr 855,-
  • 2-4 personer: kr 755,- per person
  • 5-9 personer: kr 705,- per person
  • 10 personer og flere: kr 620,- per person
  • Evt legekonsultasjon: kr 1 430,-
  • Evt EKG-reg.: kr 450,-

Kontaktskjema

Har du spørsmål eller behov for andre henvendelser? Vi tar kontakt med deg så fort vi har mulighet.