Hopp direkte til innhold
Norge rundt med LHL

Lokallagsleder i LHL Bærum, Saeed Vahedi: - Vil yte god helsehjelp!

Saeed Vahedi er indremedisiner og lungespesialist og ny leder av LHL Bærum. Vi tok en prat om engasjementet hans og hva han vil bidra til som lokallagsleder.

Vahedi jobber som lungespesialist på Humana Helse i Sandvika. Og han har vært overlege på Ullevål i 14 år. I september ble han valgt til leder i LHL Bærum.

– Grunnen til at jeg begynte å vise interesse for lokallaget i Bærum er sammensatte årsaker. Det ene er at jeg jobber som lege i Bærum kommune. Jeg møter mange hjerte -og lungepasienter som blir henvist til oss for utredning. Og i den forbindelse får jeg innblikk i hvordan kommune og helsetjeneste fungerer og hvordan sykehus helsetjenestene fungerer. Jeg jobber som avtalespesialist og vi hjelper til med spesialisthelsetjenesten i vår helseregion; Helse Sør-Øst. Daglig mottar vi henvisninger fra mange fastleger fra vår region. Men i motsetning til sykehusene, har vi mye tettere kontakt med primærhelsetjenesten og pasientene, og vi følger jo stort sett de samme pasientene hele tiden. En pasient som blir henvist til sykehuset for utredning kan møte 3–4 spesialister. Hos oss er det samme spesialisten som pasienten møter fra gang til gang. Det gjør at du får mer kontakt med den enkelte pasient og miljøet, og vi ser at det er virkelig behov for å samhandle på endel områder. Noen pasienter kan falle mellom ulike stoler. De får et hav av informasjon og de vet ikke selv hvordan de skal sy sammen veiledningen sin og manøvrere mellom de ulike tjenestene. Jeg skjønte at det kan være behov for å veilede folk i den prosessen.

Mitt ønske med å engasjere meg i LHL Bærum var for å bli bedre kjent med lokalmiljøet, så jeg bedre kan yte hjelp til pasientene og gi de litt mer innsikt i hjelpen som er både i primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjeneste.

Jeg håper at jeg gjennom å være lege og lagleder kan kommunisere dette ut til medlemmene våre på en bedre måte enn hvis man ikke hadde hatt den innsikten og forståelse av samfunnsdynamikk og de tjenestene som eksisterer, sier Vahedi.

Vil yte god helsehjelp

Vahedi håper det vil komme noe godt ut av ledervervet.

– Jeg var litt optimistisk og hadde flere planer i mitt kalender hode utover vinteren og våren, både møte om hjerte, allergi/astma og diabetes. Det er jo dessverre vanskelig å navigere seg gjennom all smitte og de utfordringene vi står overfor. Vi klarte å få til KOLS-møte i november med representanter fra primær- og spesialisthelsetjenesten. De fremmøtte mente møtet var meget nyttig. Dessverre er det nye nedstengninger og begrensninger. Men gudskjelov er digitale hjelpemidler på plass og folk er blitt mer vant nå etter et par år med pandemi til å bruke disse digitale hjelpemidlene. Så da skjønner man hvor viktig det er å ta i bruk andre kanaler enn ansikt til ansikt, selv om det ville vært det mest ønskelige.

Vi må bare akseptere hverdagen slik den er og så må man alltid være flink til å snu seg rundt og ta i bruk nye måter å kommunisere på.

Vi har også fått igang gruppetrening for medlemmene våre. Dette betyr veldig mye for de som deltar. Her er det en arena hvor mange kommer ut av isolasjon, møter nye ansikter, gjerne andre med tilsvarende utfordringer og kan finne treningsglede i fellesskapet.

– Som fersk lokallagsleder er det mange ting jeg lurer på. Jeg er i den heldige situasjonen å ha den fratredende lokallagsleder Are Helseth i styret. Han bistår og hjelper til, så jeg har en sterk høyre hånd der.

Naturlig å engasjere meg i LHL

Vahedi er spesialist i indremedisin og lungespesialist. Men å være lokallagsleder ser han på som et samfunnsansvar.

– LHL reflekterer jo nettopp det å kunne være engasjert i og bry seg om nærsamfunnet, uavhengig av politiske tilknytninger. Den tankegangen ligger nært mitt hjerte.

Jeg har et ønske om å bringe kunnskap om helsetjenester og de lokale ressurser til befolkningen.

Det kan man gjøre på ulike måter. Det å engasjere meg i LHL Bærum var naturlig for meg. Jeg jobber med mennesker og har kontakt med ulike type mennesker til daglig. Det faller veldig naturlig til livet mitt og den jobben jeg gjør til daglig, bortsett fra at dette er et eget ønsket verv uten betaling. Fokuset her er jo å gjøre helsetilbudet best mulig tilpasset lokalbefolkningen i Bærum, sier han.

Gode råd for julen

Julen nærmer seg med stormskritt, og Vahedi har noen gode råd og ta med seg inn i feiringen.

– Høytider som julen er jo svært hyggelig og gir tid til å stoppe litt opp og være ekstra fokusert på sine nærmeste. Det betyr julen for mange av oss. Og det blir jo litt ekstra kos med mat og drikke. Det er ikke noe galt i det. Men ikke alle har godt av for mye av det gode. En balansert tilnærming til det hele er nok alltid lurt, sier han.

Vahedi har en klar oppfordring for å få til en koselig og jul:

– Ta deg tid til å komme deg litt ut med barn og barnebarn og ha litt fysisk aktivitet som kompenserer for de deilige kakene som blir bakt i juledagene. Hvorfor ikke legge ut på noen gode skiturer med familien og kose seg med både julekakene og familien på den måten? Spør han.

  • Når det gjelder hjerte- og kar så er det, ifølge Vahedi, lurt å være litt forsiktig i forhold til sterk alkohol og for mye fett.
    – Det kan fort få frem gamle gallesteiner i en gammel kropp. Spis heller små måltider flere ganger enn å spise mye på en gang. Da er det mindre sannsynlig at gallesteinene begynner å gi lyd fra seg.

  • Når det gjelder astmatikere og allergikere bør man kanskje være litt forsiktig i forhold til duftende gaver som duftlys og  julestjerne. Vurder heller å gi noe som ikke er så sterkt duftende.
  • For de med kols kan det være lurt å ta hurtigvirkende lungemedisiner før man går ut i sterk kulde. Og ha ekstra inhalasjonsmedisin i lommen før man legger ut på skitur.

  • Angina-pasienter bør ta noen pauser innimellom snømåkingen. Ikke måk i lange strekk av gangen. Ta noen små pauser så hjertet får hvile seg litt.

Selv skal jeg kose meg med familien min, gå på noen skiturer og kose oss! Avslutter han.

Ta vare på hjertet ditt i jula