Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Isolasjon ved smitte
Foto: Shutterstock

Fersk undersøkelse viser at LHL-medlemmene har levd i isolasjon

En ny undersøkelse viser at en stor andel LHL medlemmer har vært isolerte under koronapandemien.

Koronapandemien har påvirket oss alle. Vi har gjort en undersøkelse blant våre medlemmer om hvordan koronapandemien har påvirket dem.

Isolerte

Undersøkelsen viser at 54 prosent har unngått å forlate hjemmet sitt. Lungesyke har vært mest isolerte, med hele 63 prosent som har holdt seg hjemme. Det er en overvekt med 59 prosent av kvinner under 60 år.

Godt over halvparten av de spurte har unnlatt å gå i butikken og de fleste har unngått å ta offentlig transport. Her topper lungesyke statistikken med 85 prosent.

Hele 79 prosent, blant hjertesyke, lungesyke og slagrammede har unnlatt å delta på sosiale arrangementer og samlinger. Her er og kvinner overrepresentert med hele 83 prosent.

Godt over 60 prosent av alle spurte har ikke hatt besøk av venner og familie og 66 prosent har unngått all fysisk kontakt med andre mennesker.

Minimalt med sosial kontakt har ført til at mange har vært både ensomme, isolerte og redde.

Isolasjonen har vært en utfordring

Færre har oppsøkt lege

Blant lungesyke har 28 prosent unngått å oppsøke lege eller kontakte fastlegen og 23 prosent blant hjertesyke. En liten andel på kun 8 prosent totalt har latt være å følge pågående behandling og medisinering, mens 40 prosent totalt har blitt fulgt opp av fastlegen /legekontoret under pandemien. Og hele 54 prosent av dem med hjerneslag synes de har blitt fulgt godt opp.

16 prosent har gjennomført digitale konsultasjoner hos fastlegen. Og hele 74 prosent har fått tilstrekkelig informasjon om vaksinering og smitteverntiltak. 19 prosent har opplevd en forverret helsetilstand under pandemien.

Undersøkelsen er basert på svar fra 249 medlemmer.