Hopp direkte til innhold
Norge rundt med LHL

LHL – en sterk medlemsorganisasjon!

Bjørn Egil Bjørnstad er leder i LHL Tromsø, styremedlem i Sentralstyret i LHL og har ledet arbeidet med nytt interessepolitisk program for LHL

Nytt interessepolitisk program er nettopp sendt ut på høring til organisasjonen, og skal endelig vedtas på LHL sitt landsmøte i oktober senere i år.

Det har vært våkenetter, oppturer og nedturer, men han ser lyst på framtiden til LHL.

Han er, sammen med resten av sentralstyret, med på å iverksette landsmøtets beslutninger, og lede LHLs organisasjon og virksomheter.

Et plutselig hjerteinfarkt i 2001 ble veien inn i LHL for Bjørn Egil Bjørnstad fra Tromsø.

– Jeg var frisk og sprek og løp i fjellet. Og plutselig så sitter du der på rompa med hjerteinfarkt, sier han.

Etter et sykehusopphold ble han sendt til Skibotn rehabilitering.

– Dit kom det noen som fortalte hva LHL står for, og så kom det et spørsmål om noen kunne tenke seg å jobbe litt for LHL. Og jeg har en høyrehånd som plutselig bare går i været, ler han. Så da kom jeg inn i LHL.

Ikke lenge etter ble han spurt om han ville utdanne seg til triminstruktør, for det var ikke noe trimtilbud for LHL-medlemmer i Tromsø på den tiden. Bjørn var ikke vond å be.

– Jeg ble sendt til Ålesund på opplæring, kom hjem igjen og startet opp trimgruppe her i Tromsø.

Bjørn var instruktør i 10 år.

– Etter kort tid var jeg plutselig i styret i LHL Tromsø. I 2010 ble jeg leder av LHL Tromsø. I denne tiden deltok jeg på landsmøtene og tok masse kurs. Plutselig fikk jeg en forespørsel om jeg ville sitte i Sentralstyret. Jeg svarte at hvis noen kan bruke meg der, så stiller jeg meg til disposisjon. Det var 7 år siden. Oppgaven er, sammen med resten av styret, og komme med gode forslag til administrasjonen. Og på se at planene som landsmøtet har pålagt oss i den perioden, går igjennom. Og at administrasjonen forholder seg til det som vi i styret pålegger dem.

Krevende tid

– For 7-8 år siden bestemte vi blant annet å bygge sykehuset på Gardermoen. Jeg har og reist mye rundt til de ulike fylkeslagene, vært med på årsmøtene deres og holdt foredrag. Vi fremmer de sakene vi mener er viktige. Sentralstyret er et kollegium som er ganske enige om tingene vi beslutter.

De siste to årene har Bjørn vært 2. nestleder i sentralstyret i LHL.

Bjørn Bjørnstad

Det har vært krevende år, og det er ikke få netter jeg har lagt meg og grublet på hvordan kommer vi oss videre i dette her?

Blant annet så var forutsetningene da vi bygde sykehuset på Gardermoen noe helt annet enn det vi endte opp med. Vi hadde jo inngått avtale med det offentlige om å bruke vår hjerte- og lungekapasitet på sykehuset. Så viste det seg at da sykehuset stod klart, så hadde vi mistet alle offentlige oppdrag. Da begynte det å bli krevende.

Nå har Ahus flyttet inn i deler av LHL-sykehuset og vi ser lyst på fremtiden til LHL, forteller han.

Lys i tunellen

Da Ahus kom inn begynte det å lette litt på økonomien.

– Vi ser nå ihvertfall et lys langt borte i tunellen, sier han og legger til at det er mange avtaler de må å se nøyere på.

Vi jobber mer og mer mot det å komme tilbake til røttene i organisasjonen.

Hvor vi driver medlemsorganisasjon til det beste for medlemmer og pårørende. Og da må vi spørre om vi trenger alle de kliniske tilbudene? Er det til medlemmenes beste?

Det heller mer og mer mot det at vi prøver å komme oss tilbake til røttene igjen. Fremtiden ser ganske lys ut for selve organisasjonen LHL, med medlemspleie og ikke minst utvikling av kurs, avslutter han.

Les mer om sentralstyret her