Hopp direkte til innhold
Norge rundt med LHL

Ble medisinfri med Hjerteløftet

Henning Ringlund er sunnere enn noen gang, etter å ha fulgt programmet Hjerteløftet i tre år. Livsstilsendringene har gjort at Henning Ringlund har kuttet diabetesmedisinene og fått et aktivt og bedre liv.

– Jeg hadde ikke klart dette uten aktiv oppfølging gjennom Hjerteløftprogrammet. Dette er et forskningsprosjekt, men som har hjulpet meg masse, sier Henning Ringlund, som har takket ja til å være med videre i prosjektet også som brukerrepresentant.

Henning Ringlund har aldri røykt og alltid vært flink til å trene og holde seg i form. Det slo derfor ned som en bombe på ham da han fikk påvist hjerteflimmer og diabetes 2 for noen år siden.

Dette til tross for at familien på farssiden har historikk med hjerteproblemer. 

Henning bor på Eiksmarka og jobber til daglig som sikkerhetssjef i DB Schenker. Han forteller at deltakelsen i Hjerteløftet har gitt ham en helt annen bevissthet om ernæring og fysisk aktivitet i hverdagen.

– Jeg hadde før Hjerteløftet aldri lest på en matvaredeklarasjon.

Fra medisinskrin til medisinfri

Henning har følgende perspektiv og råd til andre som vil gjøre noe med helsen sin:  

Det er ikke det du spiser og gjør mellom jul og nyttår, som er problemet, men det du gjør resten av året. Det er her løsningen til et bedre liv ligger.

– Det viktigste for meg er at jeg nå har kuttet ut diabetesmedisinen fordi jeg har kontroll på blodsukkeret mitt, sier Henning.

Jeg har fått en mye høyere bevissthet om betydningen av hva jeg spiser og hvor viktig de små endringene i hverdagen er, sier Henning Ringlund, som fyller 55 år i februar 2019.

Kick-off til nytt liv

Henning Ringlund ble koblet til Hjerteløft-studien via sin fastlege og med støtte og anbefaling fra arbeidsgiver.

– Jeg tenkte: Just do it. Å starte med et 5-dagers livsstilskurs var ble for meg et slags kick-off til et nytt og bedre liv. Vi fikk innsikt og inspirasjon i ernæring og fysisk aktivitet i hverdagen. Vi lærte at skal du oppnå store og varige endringer i livet og helsen din, så er det de mange små endringene som teller. Det er gjennom å endre mange små vaner, som gir de store og varige forbedringene, sier Henning.

10 000 ekstra skritt

– Jeg har alltid vært flink til å trene, men nå beveger jeg meg enda mer i hverdagen. Jeg reiser kollektivt og velger å gå, fremfor å kjøre bil. Til og fra jobb, så går jeg først et stykke, så reiser jeg resten av veien med T-banen. Det gir ytterligere 10 000 ekstra skritt i hverdagen, samtidig som jeg sparer penger på drivstoff og bompenger. Dette gjør jeg selv om det er snø og kaldt, sier Henning, med et stort smil.

Ikke klosterskole

Henning er innom LHL-sykehuset Gardermoen til 3-årsoppfølging. Han har denne dagen utført kondistest som viste enda bedre kondis enn de foregående testene i Hjerteløft-programmet. Han er åpenbart fornøyd. 

Å endre livsstil, handler ikke om klosterskole, men om å være litt mer bevisst. Skulle jeg unne meg en bolle en dag, så går jeg heller noen ekstra skritt den dagen, sier Henning.