Hopp direkte til innhold
Norge rundt med LHL
Sondre Pettersson

– Jeg fikk livet mitt tilbake på Nærland

Da Sondre måtte hjerteopereres trodde han at livet aldri ville bli det samme! Takket være et rehabiliteringsopphold på LHL-klinikken Nærland, tok han feil!

I idylliske omgivelser på Nærbø, ved Jærens åkre og strender, ligger LHL-klinikken Nærland. Et sted hvor fortvilelse møter håp, hvor livssorg møter ekspertise, hvor frykt blir til trygghet og hvor pasientene finner en vei videre i livet sitt!

– Hit kommer pasienter som har hjerte- eller kronisk lungesykdom, kreftdiagnose eller sykelig overvekt. Vi har rehabiliteringskurs over tre uker, støttet av et bredt sammensatt og profesjonelt team innenfor sykepleie, fysioterapi, ergoterapi, attføring, ernæring og medisin, sier Eva Fagerheim, direktør på LHL-klinikkene Nærland.

En som kjenner godt til Nærland er Sondre Pettersson (26 år), fra Stavanger. Han har en medfødt hjertefeil som ble oppdaget da han var 19 år.

– Jeg har kjent hele livet at hjertet plutselig slår mye hardere. Under puberteten ble det mer og mer. Så ble det oppdaget at jeg hadde en hjerteklaff som lekket. Det var så lite at det var ikke kritisk der og da. Men det bare forverret seg, forteller Sondre.

Så, sent mai i fjor var han på fjelltur med pappaen, da han besvimte.

– Det var ubehagelig. Jeg skjønte at noe var galt. Da dro jeg til legen og ble henvist videre til hjertespesialist. Han fikk ikke et klart bilde av ultralyden for lekkasjen var så stor. På grunn av korona var det lang ventetid på sykehuset. Jeg fikk dato først 6. januar, sier han.

Utover høsten ble tilstanden hans verre. Til slutt orket han nesten ingenting. Han som elsket å løpe, dykke, drive med vannpolo og være med venner, ble stillesittende og redd. Da han kom på sykehuset sa legen samme dag at det var alvorlig og at han måtte opereres innen 2–3 uker. Sondre og pappaen kjørte sammen fra Stavanger til Bergen og Haukeland. Han ble operert den 23. februar.

– De tok ut gammelt vev og satte inn en mekanisk klaff. Jeg var ikke så redd for selve operasjonen, men mest engstelig fordi jeg ikke visste hva som ventet meg etterpå, forteller Sondre.

På sykehuset måtte han lære å gå igjen, og da han kom hjem begynte han å gå korte turer. Han økte turene med 5 minutter hver dag. Gikk etterhvert tre turer på 15 minutter hver dag. Så 20 minutter tre ganger om dagen. Men brystet var veldig stramt etter operasjonen. Det presset veldig hele veien.

– Det var uvant å komme hjem etter å ha vært omgitt av leger og sykepleiere. Det var veldig trygt på sykehuset, men plutselig skulle jeg være hjemme alene. Men jeg følte det trygt for jeg visste at jeg bare kunne ringe sykehuset dersom det var noe, sier Sondre.

Ny start!

2. juni kom Sondre på rehabilitering på LHL-klinikken Nærland.

– Jeg var veldig klar da jeg kom dit. Jeg snakket først på telefonen med Margot i resepsjonen. Og det var så godt å bare bli møtt med en sånn trygg stemme som ønsket meg velkommen. Jeg ble tatt veldig godt imot. Vi fikk en bok med alt vi skulle gå igjennom, og hvor vi kunne gjøre egne notater. Så ble vi delt opp i grupper med de som hadde samme sykdom.

Sondre likte godt gruppetimene med trening.

– Det var så fint! Jeg har alltid elsket å jogge og vært veldig aktiv. Jeg hadde ikke turt å øke så mye etter operasjonen. På Nærland kom jeg meg opp på tredemølla og fikk en pulsmåler på fingeren som målte oksygennivået i blodet. Treneren, Marius, ba meg gi jernet, og betrygget meg veldig med at det gikk fint. Han kjørte opp farten og sa at jeg måtte bare gi beskjed hvis det gjorde vondt. Jeg følte at jeg hadde vunnet i lotto. Jeg fikk klump i halsen og ble veldig rørt. Jeg ble så glad.

I det øyeblikket følte jeg at jeg fikk livet mitt tilbake

Det var så deilig å kjenne hjertet så hardt igjen! Jeg bare løp og løp. Det var helt fantastisk!

Betydningen av rehabilitering er for mange formidabel, sier Eva Fagerheim

Hun ser det hver dag, sammen med de andre ansatte, at folk fra 19 til 80 år får store løft i livet på grunn av rehabiliteringen.

– De som er kronisk syke får her satt igang prosesser som er livsviktige. De vet hva som er viktig for dem, men de vet ikke hvordan de skal sette igang prosessen med struktur, planlegging og faktisk kjenne på kroppen hva helsedirektoratets retningslinjer for fysisk aktivitet og kosthold gjør med kroppen på bare tre uker. De trenger bistand til å se veien og det får de gjennom rehabilitering. Vi må få de til å se mulighetene. Da går de gradvis fremover mot et mål.

Vi ser så stor forskjell på folk bare på tre uker

Gode resultater

Rehabiliteringskurset går over tre uker, og er støttet av et bredt sammensatt og profesjonelt team innenfor sykepleie, fysioterapi, ergoterapi, attføring, ernæring og medisin. Resultatene er gode og undersøkelser viser at to av tre yrkesaktive som har gjennomført kurs på LHL-klinikken Nærland kommer tilbake i arbeid.

– Oppholdet betydde alt i verden for meg! Jeg kan ikke skryte nok. Vi jobbet mye med hvordan vi ser på oss selv. At vi har ansvar for egen trening, men at all trening er bra. Ta små mål for hver dag. Klarer du å gå en fem minutter lengre tur dagen etter så er det gull verdt! De var så gode på å gi støtte.

Det var så trygge forhold!

Jeg gikk lange gode turer på strendene og dagene fløy forbi. Og så var det mye digg mat! De lærte meg mye om kosthold, og gode smarte løsninger i hverdagen. For oss med hjerteproblemer er det jo viktig å spise sunt, sier Sondre.

Ingen begrensninger!

Han har vært glad i vannpolo, svømming og dykking, men har ikke turt å hoppe i bassenget hjemme.

– Jeg har nesten trodd at brystbenet mitt ble holdt igjen av en Mariekjeks, spøker Sondre.
– Men så kom jeg i bassengtrening. Marius trygget meg veldig i vannet. Det endte med at vi hadde kappløp i bassenget og jeg svømte alt jeg kunne. Jeg ble så sykt glad. Etter operasjonen trodde jeg at jeg måtte ta livet med ro. Nå kan jeg svømme, gå i fjellet og jogge. Nå gjør jeg alt!

Det er ingenting som holder meg tilbake

Jeg har fått beskjed om at jeg ikke har begrensninger!

Ifølge Eva jobber de mye med bevisstgjøring.

– Hva bruker du timene dine på? Og hvordan kan vi hjelpe deg til at du skal få et bedre liv? Vi ser at vi treffer folk. Vi tar imot folk på en skikkelig måte. Hvis vi kan være bevisste på hvordan vi møter hver enkelt, så vil vi nå inn til dem. Og først da kan vi begynne å snakke om endring. Vi må gi de følelsen av at de er verdt noe uansett. Vi snakker om hva vi kan gjøre herfra og ut. Mange hjertesyke kommer hit og lurer på hvor mye hjertet tåler? De er redde for symptomer de kjenner. Så slutter de og være aktive og pådrar seg andre problemer. Altfor mange kronisk syke går rundt og er redde og forknytte. De kommer fort inn i en ond sirkel. Vi får så mye gode tilbakemeldinger fra pasienter som har vært her, sier Eva.

På Nærland oppnår de store resultater innen rehabilitering. Kronisk syke får en pause og samtidig blir de rustet for å gå tilbake ut i livet igjen.

– Rehabilitering har stor samfunnsøkonomisk gevinst. Det blir mindre bruk av helsetjenester. Tenk på de som går hele livet og er redd for hjertet sitt og ikke kommer i jobb igjen. Hvor stort tap er ikke det for et ungt menneske?

På rehabiliteringen så gir vi de mot til å gå ut i livet igjen

Vi kan ikke ta bort sorgen over det som har rammet dem, men vi kan prøve å vise de en vei de kan gå. Og kanskje du ikke blir maratonløper noen gang, eller kanskje du ikke er så morsom lenger fordi du har fått en erfaring i livet som er tung. Men det er helt normalt. Du har fått et alvor inn i livet som har gitt deg et nytt perspektiv. Helt vanlige folk er her fra alle samfunnslag. Alle vil ta vare på seg selv. Og ingen ønsker å være storforbruker av helsetjenester. Vi snakker om menneskeliv her. Og det kan ikke måles i kroner og øre, sier Eva.

Fikk tilbake livet!

Sondre er tilbake i hverdagen og lever et helt normalt liv.

– Jeg trodde jeg hadde mistet livet mitt slik jeg kjente det. At jeg ikke kunne være aktiv lenger. At jeg måtte roe ned og ta livet ned i andre gir. At jeg kunne gå litt turer, men allikevel holde igjen. Så kom jeg på Nærland og fikk vite at dette går fint! Jeg fikk livet mitt tilbake med trening og jeg fikk matgleden tilbake. Kostholdet mitt er mye bedre nå. Det merker jeg på energien!

Ifølge Eva har de et stort fokus på psykisk helse.

– Det kan være vanskelig å gjøre store endringer hvis du har kaos i hodet. Og det er viktig at ikke de automatiske tankene tar overhånd hele veien. Alle har ulike utfordringer, men livssorgen over at livet ble som det ble, den er felles for de fleste. Hvis vi ikke kommer inn i hodet og hjertet deres, så kommer vi ingen vei. Vi bruker kognitiv atferdsterapi for å hjelpe folk til å komme ut av sitt kroniske sykdomshode. Vi hjelper dem på vei med varige livsstilsendringer!

For Sondre er livet nå bra og han har vært tilbake i arbeid en stund. Han både jobber og studerer.

Ingenting kan stoppe meg nå

Jeg jobber 60 prosent stilling i barnehage og har en aktiv hverdag der. Og så studerer jeg til å bli barnehageleder. Jeg har et normalt liv nå. Jeg fikk livet mitt tilbake på Nærland!

Les intervjuet med Eva Fagerheim på Nærland: Kunsten å gi sykepleie