Hopp direkte til innhold
Norge rundt med LHL

- Vi kommer tilbake i oktober for egen regning

Det er en lystig gjeng med "avgangselever" vi møter i slutten av januar dagen før utskrivning, etter nærmere 4 uker på rehabiliteringsopphold på LHL-sykehuset Gardermoen.

Grunnene til at deltakerne er henvist til rehabiliteringsoppholdet er alvorlig nok, og nødvendig, men det spreke ordskiftet, humøret og smilene deltakerne imellom vitner om at utbyttet av oppholdet har gitt effekt, på humør, livsglede og egen helse.

Trives i treningskjøkkenet på LHL-sykehuset Gardermoen: Nils Petter Spiten Gløtta, Mona Selena Friksen Skrikestad, Gunn-Britt Sameien, Hans Kristian Stenestø, Undis Hagerup Solberg og Britt Karin Ludvigsen.

Denne gruppens alderssammensetning strekker seg fra 27 år til 78 år. Det har gitt såpass mersmak at deltakerne allerede har bestemt seg for å komme tilbake til LHL-sykehuset Gardermoen helgen 18. til 20. oktober, denne gangen dekket av egen lomme.

Mona Selena som jobber som daglig leder i tinnvarefabrikken Hammerlund, Askvoll & Haugrud AS i Tønsberg ble rammet av hjerteinfarkt i 2012, og har vært på rehabilitering før, på daværende Feiringklinikken, som nå har flyttet hit til LHL-sykehuset Gardermoen, sammen med Glittreklinikken.

Jeg hadde et rehabiliteringsopphold på Feiringklinikken for fem år siden. Oppholdet her på LHL-sykehuset Gardermoen har om mulig vært enda bedre, sier Mona Selena.

Hans Kristian Stenestø, som til daglig jobber som rådgiver i Fagforbundet,  og rammet av hjerteinfarkt, følger opp.

Dette har vært et helt fantastisk opphold. Det er nærmest hotellstandard, og veldig behagelig å ha sitt eget rom under oppholdet. Vi har lært om ernæring, om fysisk aktivitet,  vi har trent, både kondisjon, styrke og i treningskjøkkenet, sier Hans Kristian, som har gått ned seks kilo under oppholdet.

- Jeg har hatt masse utbytte av å kombinere fysisk trening og praktisk matkurs. Jeg måtte til Jessheim og kjøpe nytt belte for å holde buksene oppe, ler han.

Nils Petter Spiten Gløtta, som til daglig jobber i SpareBank1, ble stentet på A-hus i november, og beskriver rehabiliteringsoppholdet her på LHL-sykehuset Gardermoen som starten på et nytt liv.

Beskjeden fra legene er klar. Dersom du røyker, så slutter du. Dersom du er overvektig, så slanker du deg. Da får du et bedre liv, sier Nils Petter.

- De er så dyktige og profesjonelle de som jobber her. Vi følges opp tett, også om vi trenger legehjelp eller vurdering av medisiner, sier Mona Selena.

- Og vi har hatt en så utrolig fin stemning i gruppen som har vært her på rehabilitering disse ukene. Det har vært fylt med humor, glede og felles innsats og erfaringsdeling hver eneste dag, og på kveldene sammen, sier Nils Petter.

Samtlige har gått ned i vekt og kjenner på kropp, sjel og egen helse hva trim og sunt kosthold i hverdagen betyr, fysisk og mentalt. I oktober returnerer de til LHL-sykehuset Gardermoen, på egen regning, for, som de sier, å ha et mål å jobbe mot. Og for å samles igjen. 

Eneste savn er taco på fredag

- Hvis vi skal sette fingeren på noe som helst. Det blir flisespikkeri, men det er at det burde vært servert taco på fredager, sier Hans Kristian. I tillegg til litt mer grønnsaker i fruktkurvene.